Monday, August 29, 2011

Buah Keputusan Ramadhan 2011

alhamdulillah... ramadhan sudah mula melabuhkan tirai. so post kali ni adalah seperti kat tajuk. Kputusan ni maksudnya result.. result lak maksudnya hasil.. dan hasil adalah hasil kesimpulan yg boleh kita buat dari apa yg kita telah lakukan atau belaja.. so bila sebut buah keputusan maksudnya apa kesimpulan yang padu leh kita buat.... mmg xdinafikan rmai antara kita yg sedih dgn pemergian ramadhan.. jauh disudut hati aku jgk turut merasakan demikian... ramadhan 2011 amat menarik skali sepanjang aku bernafas di bumi Tuhan selama 23 tahun..

banyak yg aku tlah buat... ade juga yg silap dan ada juga yang baik.. xkurang ade juga ilmu yg tuhan ajarkan pada aku melalui ilham.. dair segi ibadat xperlulah diceritakan dalam ni... sebab ibadah kalau diceritakan xkira dalam apa jua bentuk maka keikhlasan nya kepada Allah otomatik akan terbatal... xkesahla kalau kita kata kita ikhlas nak crita ke, xde niat nak menunjuk je, pokoknye keluar je crita pasal ibadah kita ke tlinge org dari mlut kita otomatiknya keikhlasan nya dah terbatal.

Suasan Jalan TAR pada 1am

xtau camne nak mula bestnye ramadhan tahun ni.. cume ramadhan tahun ni aku xrasa cam tahun2 sudah.. biasanyakan masa bebuke air dlu aku togok sampai abis... tapi tahun ni len sket... air togok sket je... mkannye lbih.. haha.. mebi sbb otak pn dah matang sket kot.... dah xkira lagi berape jam nak buka... juz puasa je.. dalam otak pikir "alah, bukan ape pon.. lapa je.." camtula... tu yangleh tahan sampai buke..

tpi puasa tahun ni ckup sibok....sibok dgn urusan dunia... kuliah, esemen, projek... terawikh kat masjid xdpt fullfil sume cam tahun2 lps... tpi xpela.. ape nak buat.. terawikh xsemestinye kne kat masjid kan? dari segi spiritual alhamdulillah ada byk pningkatan.. fullstop.. sampai situ jelah leh citer bab2 ni... xle citer lbih.. tkooot sgt mnyimpang akidah...

tp ape yang aku nak kongsi........ tahun ni lailatulqadar cnfrim malam 27... pasal nmpak jelas tanda2nye.. so beruntunglah sape2 yang berjaya hidupkan ibadah mereka pada malam 27.. sape2 yang shopping kat jalan TAR malam 27 rugilah sgt.. hehehe.. ayah pulak dalam 10 malam terakhir mmg dia hidupkan sungguh2.. tpi aku tgk die aktif malam2 ganjil je... haaaa ni xpe.. kalau kita citer ibadah org lain xpe... so xpela klau aku citer camne ibadat/spiritual ayah aku bulan pose ni.. anggaplah Allah buka kebaikan/keikhlasan hambanya melalui mulut orang lain.. pasal kita bila buat sesuatu kerana ikhlas dan tanpa pengtahuan org senang je Allah nak buka kebaikan kita.. so buatlah seikhlas yg maksimum.. sbab ikhlas adalah rahsia segala rahsia... kita dikatakan ikhlas bila hny kita dan Allah saje yang tahu.. maka itu baru ikhlas.. jika ada org ketiga maka ikhlas tu dikira terbatal..

Shopping kat Jalan TAR~~

dari segi duniawi yg pling best masa shopping kat jalan TAR sampai 1am.. perghhh.. mmg syiok... masa baru abes final kan.. paper last lak tu... soooo dah plan dah pe nak wat... dua benda.. satu aku nak terawikh kat masjid wilayah. kedua nk shopping kat jalan TAR. plan petama tecapai.. xcited gle masa aku sampai masjid wilayah... dalam ati terdetik "sampai jugak aku kat sni"... setelah berwuduk aku masuk ke pintu dewan solat sambil diiringi azan... indah sungguh.. perkara pertama yg aku nmpak sewaktu masuk adalah kalimah ALLAH dalam jawi tertulis di atap masijid... cukup indah.. jemaahnya pulak mmg rapat dalam saf.. sampai bahu bertemu bahu serapatnya.. xmacam kat tmpat kita.. renggang.. imamnya pula budak.. alaaa budak yang ada dalam prgram mari mengaji tu... dan sbenarnye budak tu satu perguruan persilatan ngn aku.. tpi die xaktif bersilat dah... bsela.. susah nak tgk org alim aktif bersilat.. tahyul la pe la.. tpi bacaannya mmg merdu..

lepas tu baru shopping kat jalan TAR.. akhirnya aku jumpa capal kaler peberet aku... biru!... seblum tu ada tny kat pjual capal yg lain.. aku tny biru ada x? dorg gelak sambil geleng kpala.. aii.. gelak ko.. ko xtau ke capal biru ni komersial... mmg komer ni siallah.... tpi xbestnye masa buka makanan kami xsampai.. org keliling dah kyg dah.. makanan kami xsampai.. last2 aku letak duitrm20 atas meja pastu chow.. lantakla xcukup ke x... servis cam harem ni xyahla nak kira cukup xcukup... lpas terawikh baru makan.. tupun KFC.. hahahaha...

Hasil kerakusan aku bershoping

so skang aku sedang menunggu sahur... pnuh pengharapan dan kesedihan.. ramadhan dah nak pegi... semoga kita tidak tergolng dalam golongan org yg celaka kerana xamik manfaat ramadhan dari pembebasan api neraka...

hai ramadhan.... aku akan rindukan kau... trima kasih kerana masih sudi bertemu.

Saturday, August 27, 2011

stressnyeeee


huh.... hari puasa yang ke 27.. alhamdulillah... kita dah pn masuk ke fasa pembebasan api neraka.. smoga air mata yg kita laburkan memohon keampunan diterima Allah swt... amalan yg dah dibuat elok la disimpankan sorg2... xyah nak dibanding2kan dgn org lain... kelak kita akan ditipu oleh ibadah kita sendiri...

arini last paper... semalaman aku xtdo... dah la arini paper tough gile babeng... aku sgt stress skang... rasa cam xnk troskan lagi.. tpi ape nak buat... kne jugakla.. skang aku baru lps bersubuh ngn ayah.. ptutnya ada masa nak mnelaah lagi sblm pkul 9am nnt.. tp aku dah xlarat... tawakal je... belek pn sket2... stress kot.. sume student dah berbondong2 balek kg tp aku ngn 2-3 kawan terkontang kanting jawab exam arini... oiiii.. org dah dah g jalan TAR dah shoppin ooii.. korang watpe kat dewan exam ni.... dunia2...

lps exam aku ade ngja tusyen lak.. nasib baik arini dapat gaji... boss kata nak bg bonus... hahahaaaaaaa.. so lps amik gaji aku tros nak btolak gi KL... nak tewarik kat masjid wilayah bersama terapat.. pastu nak serbu jalan TAR shopiing sampai sahur.. nak blas dendam.. bebas sudaaaaa....

rya tahun ni bse2 saje.. cume kesedihan pemergian ramadhan lbih dirasai berbanding kemeriahan raya... lps raya aku akan masuk final sem... kje dah mula menanti untuk final year projek... baru smlm meeting ngn Supervisor projek... sumenye bagus.. die pn plik nape aku kat uniten lagi... ceh.. aku pn plik nape die stll kje lagi smlm... kawin la dr azrul oii... tp xtau la die dah kawen ke blom..

er.r..... so... ni jela leh aku cakap.. tgh stress lagi nih.. rasa cam nak beserah je.... tpi nasib baik boleh hadam la pe aku stadi semalaman.. adoi... xle bayangla keseronokan mmber2 dalam pejalanan blk kg.... jeles giler...

Tuesday, August 23, 2011

2 paper yg merosakkan segalanya!!


ahah.... esok aku ade dua paper final exam.. subjek killer lak tu... dari siang tadi aku kat uniten ngn kawan2 studi sampai la kul 6. stat dari kul 12... gle ar.. tp best.. byk input dapat.. plus gelak2... dah besa2 ni aku xnk stres2 blaja lagi.... nak sronok... walaupun aku tau sok paper tough nak mati tpi aku tetap nak ketawa sambil stadi.. skang baru blk umah.. nak sambung stadi sambil denga lagu raya.. ish! kecriaan raya aku dimusnahkan oleh final exam.. dunia dunia....

ni la bala akhir zaman.. shiddatul mu'nah... maksudnya kesempitan rezki.... cara hidup juga berubah... kita terpaksa lupakan hal akhirat kerna melaksanakan hal dunia.. inilah yg tejadi pada student... macam aku dan kawan2.. gadaikan 10 malam terakhir untuk studi final.. tpi alhamdulillah... oh.. xperlulah kite cte ibadat kte kan? nnt burn sia2... cume aku nak pesan kepada org2 yg tgk org xjoin terawikh kat masjid tu jgn laaaa nilai dorg xnk kejar pahala.... kita xtau ntah2 dorg kaki bgn malam.. ibadat mereka lbh baik dari kte yg hny wat 8 kat masjid then witir pastu mlm dok mmbuta... itu barulah hakikat hamba... buat amalan kerana sedar bahawa mereka adalah hamba... tpi kita? jadi kuli... buat amalan sebb nak pahala.... tu yg ble org xg masjid terawih kte pandang serong.. "ai.. dorg ni xkeja pahala ke"... tula yg bmain kat kpala kita... padahal kita sendiri xseda diri kita camne...

oh.. nak stadi... sambil sambung denga lagu raya... selamat mnyambut 7 likur kawan2.!!!!


Thursday, August 18, 2011

apabila anda dirakam...


oh... saje nak share satu bideo ni.. hehe... sbenarnya aku ni terlibat dalam Unit Dokumentasi Silat Cekak hanafi... unit sebenarnye bertugas untuk kumpul sume bahan sejarah termasuklah menginterview sume ahli2 lama a.k.a anak2 murid ustaz hanafi berkenaan bahan2 sejarah mereka.. so aku pn tekejut jgk knapa tanggungjawab ni diberikan kepada aku... pasal aku masih setahun jagung dalam perjuangan silat... tpi dalam kata lain sbenarnya ia adalah satu penghormatan buat aku... mna taknya.. bersemuka dgn ahli2 lama dan tny sebijik2 soalan dpn muka mereka...

antara satu perkara yg paling aku xle lupa bila aku interview anak murid yg paling rapat dgn almarhum ustaz hanafi.. satu kali aku tny satu soklan yg aku btol2 nak tau..

"abg am, pada abg,, ... ape perkara yg abg xboleh lupa dgn ustaz..?"

"banyak.........", dan dia sebak dan tros menangis... sedar saja air matanya mengalir die buat isyarat pangkah menandakan rakamn harus dihentikan.. die xmau air matanya dirakamkan... byk soklan yg camtu aku tny diakhir temuramah.. so that 1 day nnt bila dorg dah xde org2 yg penah berkrisis ngn mereka ni dapat denga balik pendapat dari hati ke hati mreka... maklumlah.. silat ni dah berpecah 3 kali... xde tanda2 nak bersatu pn... mereka pulak makin tua... so aku rasa, elokla aku menanyakan hal2 camni supaya perkara2 melibatkan perasaan camni akan dapat didengari oleh sume warga cekak xkira aliran jika Allah melembutkan hati kita semua... Baik dari Silat Cekak Malaysia, Silat cekak hanafi dan silat cekak pusaka hanafi..

oh... berbalik pada citer asal, aku bse rakam org... tp nak dijadikan cter 1 day mmber aku ade nak wat presentation pasal silat untuk subject malaysian studi dorg... so masa kami makan2 kat foodcourt uniten tbe2 dorg menanyakan pasal ilmu batin.. pasal dorg buntu camne nak bentang klau ada org tny pasal ilmu batin... so aku cume diam masa dorg tny tu... pasal aku rasa aku org yg xlayak nak kupas bnd tu.. tpi aku stat cakap sikit2 je.. juz bgtau ape yg aku tau. tapi last2 dari secebis aku bentang jadi segantang... lancar pulak bercerita... tu la kata guru aku... klu org yg minat dgn silat, demam pn boleh baik.. so xsemena2 aku dirakam masa aku terangkan tu.. dan aku rasa lain macam.. ish! aku ni mana layak nak dirakam... tpi aku terasa ape yg aku buat yakni menginterview org2 lama tu terpalit kat aku balik.. bse aku rakam org ni xsemena2 aku lak kne rakam.. haaa. hamik ko!

so ni antara aku leh post blek la vdeo yg bbudak ni rakam...
p/s : bideo telah diresize... ade tersyasul sket dalam tu.. kalau perasan maafkan lah ye (thumbnail xle blah!)
video

Wednesday, August 17, 2011

Setelah 5 tahun akhirnya disni...


Semalam aku baru abes jawab paper pci (process control and instrumentation).. lps paper ada mmber ajak aku jumpa lecturer... die kata nak repair carry mark... aku pn rasa xsalah la plak aku nak ikot.. walaupon aku rasa carry mark aku dah ok dah... then dijadikan cerita aku sampai dlu.. dan tiba2 aku terpandang pemandangan seperti diatas... tiba2 aku terkenang dan hati aku sayu...

"setelah 5 tahun sampai sni dah aku".

aah... dah 5 tahun aku kat uniten. dan akhirnya aku dah sampai final year.. sem dpn last... macam2 aku tempuh.. aku masing ingt 5 tahun dlu aku pernah datang sni dan nak lihat pemandangan cantek ni.. masa tu aku baruuuu lagi dalam uniten... tpi tak sangka dah nak abes tiba2 aku terdatang lagi kat sni.. mmg btol2 satu kbetulan...

aku masih ingt ape aku buat masa orientasi.... nakal2 aku dgn kawan2 aku... tpi inilah nasib manusia... dalam 7 org kawan tetap aku nasib masing2 dah terkne dgn nasib masing2.. ada yang kne tendang uniten.. ade yg kua sbb xlulus.. ade yg kembali ke rahmatullah... ade yg dah 3rd year tibe2 tuka course sbb xle carry engineering.. tp aku camnila.. sampai juga ke finla year.. walau merangkak yang penuh berdarah.... tpi alhamdulillah sampai juga ke sini..

trkenang jatuh bangun aku... trkenang suka dan gaduh bersama kawan2.... tingat masa foundation dlu.. tiap2 mggu aku salu curi kua jumpa Ex aku kat KL.. die blaja kat Politeknik Sultan Idris shah.... kat sungai besar sabak bernam.. tpi putus juger.... xde jodoh ar tu... dlu die salu mntak putus.. jenuh gak aku nak pjuk.. tpi 1 kali je aku mntak putus, putus tros.. huhuuh.. die mmg sorg pompuan yg baik, comel dan sengal... walaupn dah lama ptus kenangan ngn die masih terngiang di kpala dan kdangkala buat aku tersenyu,.. tpi skang aku dengar die dah ade pengganti.. bgusla untuk die..



macammana aku dari foundation hingga ke 2nd year walhal ke 3rd year... hadapi krisis identiti nak mngenal siapa diri sendiri.... aku mngaku proses ni cukup payah.. tpi syukurlah aku dah akhiri krisis ni dan berjaya jumpa sape diri aku skang... terkeluar lah aku dari kelompok remaja dan manusia yg masih xtau mereka hidup untuk ape..

errmm.. tahun pengajian yg aku xle lupa adalah tahun 1.. masa tu aku dan kawan2 dah berpecah.. macam2 sebab... klau aku sebab bergaduh ngn dorg... tpi xdela seyes... just berlaku satu insiden dan aku tak tahan dan demi kebaikan aku putuskan aku xkn bersma dorg lagi.. ceh.. macam band muzik lak ek.. keluar dari group n wat album solo... haha... masa aku kua ada yg suka.. ade yg tak sanggup dan sedih lihat kumpulan kami berpecah.. tpi akhirnya semua antara kami buat haluan masing2 dan jumpa kawan2 baru... dan dalam tempoh tu jugak salah sorg daripada kami telah kembali ke rahmatullah akibat kemalangn... seblm die mninggal aku terjumpa dgn si arwah... kami tonton uniten cup kat padang.. masa tu team bola aku xde match. tgn dah nak bergerak tpok bahu die bertegur.. tpi xtau la nape berat sgt.. tpi waktu tu aku dah mula berbaik dgn bekas2 geng aku yg dlu.. dan aku ade denga2 bekas geng2 aku ade cuba berbincang nak ajak aku dok kembali dgn mereka dalam satu umh sewa.. tpi si arwah lah dan sorg lg mmber yg mmbantah... tpi aku xkesah.. mg aku xmau pn...

tpi xsangka.. itulah hari terakhir aku lihat arwah kat padang... esoknye die dah pergi.. eksiden.. org kata smpai terkeluar otak... aku cume sedekahkan alfatihah je.. nak pegi melawat jenazah kat hospital serdang tpi malam tu aku ade dinner lak.. sedeh jugak.. lps die mninggal aku dan bekas2 geng ade time tu terkumpul kat kedai makan... ade salah sorg mmber bgtau yg arwah tekilan dgn aku sbb aku boleh tego dan bebaik smula dgn sume bekas geng tpi die aku xtego lagi.. aku denga aku cume terdiam dan terucap di bibir "maafkan aku kawan".. sbb arwah sblm kami berpecah antara yg rpat dgn aku. tp masa nak pecah die antara yg xberkenan la ngn aku.. gitulah citernye.. so untuk tego die mmg amik masa.. camtu lah...


tpi dalam tahun yg sama gak, kami tiba2 kembali bersatu untuk ke satu destinasi... kami melancong ke melaka.. sumenye atas idea aku.. hehehe.. dan waktu tu kami btol2 terasa macam dlu.. cume kami kurang sorg.. si arwah.. ajaibnya sampai2 je ke melaka, secara spontan kami ziarah kubur arwah... xrancang pn... kami terdiam bila di pusara sahabat kami... aku tertunduk al fatihah.. "hai kawan... dlu kta sama2 diatas.. skang kami diatas kau dibawah sana".. sedih jugak aku... sblm kami pergi aku lah org terakhir mninggalkan pusara dan sempat memegang kepala nesan sblm brangkat.. dan lepas tu kami habiskan masa kami bersama hinggalah 3 hari.. macam2 kami buat.. ke gunung ledang, memncing dan macam2.. masa nak balik KL aku masa borak smpat ucap kat kawan "kita ni masing2 ade hal masing2.. kawan2 masing2.. tpi hakikatnya jauh kita gi gak ni lah kita... akhirnya kita akan bersatu gak".. sume mengiakan kata2 aku.. dan lepas tu hubungan kami kembali bertaut bila blk kampus..

gitulah antara tahun yg plg best dalam pengajian aku.... tahun2 lain bse2 je... sukar nak ungkap knangn2 tu sume.. aku pn mula2 mnyampah nak masuk uniten.. ayah suroh.. bila masuk 3rd year bru aku seyes ngn engineering.. dah macam anak dara dh aku kne suro ngn mak ayah amik kos ape..

Terima kasih Allah..


Tuesday, August 16, 2011

Rahsia Alfatihah..


Baru2 ni aku teringat nasyid al fatihah yg aku pnh denga masa kecik2 dlu... so aku try cari2 blek.. nak dijadikan citer gak, sejak dua menjak ni aku masuk usrah dipejabat silat banyak menyebut maksud2 al fatihah... tapi malangnya aku masih xdapat sebutkan maksud alfatihah secara teratur dan mengikut susunan... jadi aku mula cari inisiatif untuk mencari maksud.. dan akhirnya aku terjumpa balik nasyid yg aku cari tu... dan bila denga balik mmg bulu roma aku meremang.. mmg benarlah kata Tuhan, "jika didengarkan ayat al quran pada gunung2 maka sudah pasti gunung akan runtuh kerana takutkan kalimah2 Allah".

So hasil dari perkara2 yg pernah aku bincangkan, sama ada alam usrah dan diluar usrah, aku dapat buat satu kesimpulan mengenai al fatihah dan rahsia2 nye.. so sni aku leh kongsi sket..

Al Fatehah ada tujuh ayat. Kalau kita lihat, tujuh ayat dalam Al Fatehah itu dirangkapkan dua ayat, dua ayat. Ia seolah-olah berbentuk sajak. Hujungnya disamakan iaitu sama ada huruf mim atau huruf nun di akhir setiap ayat. Ada ayat yang berakhir dengan 'mim' dan ada ayat yang akhirnya dengan 'nun'. Ayatnya seolah-olah bahagian akhirnya dipasang-pasangkan.

Sebenarnya dalam jumlah ayat Al Fatehah yang tujuh ini, ada hikmah yang besar. Secara isyarat, ia ada hubungan dengan manusia dan dengan ciptaan Tuhan. Antaranya ialah:

1. Tujuh ayat menggambarkan tujuh hari dalam seminggu

Dalam tujuh hari itulah sama ada manusia hendak jadi jahat atau jadi baik, dapat rahmat atau dapat laknat, dapat bahagia atau celaka, jadi kafir atau jadi mukmin, kaya atau susah, sakit atau sihat. Apakah ada hari yang lain selain daripada tujuh hari itu (yakni Ahad hingga Sabtu)? Tentu tidak. Ertinya dalam masa seminggu, kalau seseorang itu benar-benar menghayati Al Quran; yang intipatinya ada dalam tujuh ayat Fatehah itu, sehingga ia benar-benar berperanan dalam hidupnya, maka dalam seminggu itu dia boleh selamat. Kalau Fatehah tidak berperanan pada dirinya dalam seminggu, maka akan kena laknatlah dia. Huru-hara, haru-biru dan celakalah hidupnya.

2. Tujuh ayat berkait dengan tujuh anggota badan

Dalam seminggu itu sama ada manusia jadi baik atau buruk, ditentukan oleh anggota yang tujuh. Sebab itu dalam sembahyang; yang mana sembahyang itu adalah rukun Islam yang kedua; kesemua tujuh anggota ini terlibat atau digunakan. Kalau agama lain, mereka menyembah Tuhan tidak melibatkan semua anggota. Sebaliknya dalam ajaran Islam, semua anggota terlibat untuk tunduk dan patuh kepada Tuhan.

Ketujuh-tujuh anggota itu ialah:

a. Kepala - ini termasuklah anggota-anggota yang ada di kepala seperti mata, mulut, telinga, lidah dan lain-lain. Kegunaan kepala pula ada bermacam-macam jenis.

b. Dua tangan - ia juga banyak peranannya. Ia boleh berbuat baik atau berbuat jahat, boleh bunuh orang, boleh selamatkan atau celakakan orang.

c. Kedua-dua lutut

d. Kedua-dua tapak kaki

Dalam sembahyang, anggota-anggota sujud itu merupakan tujuh anggota penting tubuh manusia. Semuanya terlibat dalam solat. Dalam doa Iftitah kita menyebut, "Hidupku dan matiku adalah untuk Allah." Ertinya semua anggota yang penting dalam diri kita ini secara tidak langsung sudah kita ikrarkan bahawa kita serahkan pada Allah. Ertinya kita akan menggunakannya ke jalan Allah sebagaimana yang Allah kehendaki. Oleh itu kalau kita sedari dan hayati, apa yang disebut dalam bacaan melibatkan juga anggota dalam perbuatan.

3. Tujuh ayat berkait dengan tujuh Neraka dan tujuh Syurga

Al Fatehah ada tujuh ayat. Kalau intipati Quran dapat dihayati atau tidak dapat dihayati, itu yang akan menentukan nasib seseorang nanti sama ada Neraka yang tujuh atau Syurga yang tujuh. Semua ditentukan oleh intipati Al Fatehah. Kalau Al Fatehah berperanan dalam hidupnya, dia akan dapat salah satu dari tujuh peringkat Syurga. Kalau tidak dapat dihayati dan tidak dapat dijadikan amalan hidup, dia akan masuk salah satu dari tujuh peringkat Neraka.

4. Tujuh ayat itu juga menggambarkan di dunia ini ada tujuh lapis langit dan tujuh lapis bumi

Di langit ada macam-macam makhluk Tuhan yang ada hubungan dengan kehidupan manusia. Demikian juga dengan tujuh lapis bumi yang ada hubungan dengan kehidupan manusia. Ramai ahli sains yang membuat kajian sudah mengesahkannya tetapi ia setakat hubungan yang lahir.

Sebenarnya ia bukan sekadar hubungan yang lahir sahaja. Manusia bukan hanya berhubung dengan matahari, bulan dan bintang sahaja. Tidak juga hanya berhubungan dengan isi bumi, lautan, hutan, binatang, tanaman dan seumpamanya. Bahkan manusia juga berhubung rapat dengan makhluk yang ghaib seperti malaikat.

Malaikat juga menentukan hidup manusia. Kenapa? Sebab ia juga tumpang mendoakan manusia pada Tuhan dan ia juga boleh tumpang melaknat manusia. Tetapi hal yang ghaib ini ahli sains tidak dapat kesan. Mereka hanya mampu kesan yang lahir seperti hubungan matahari dengan manusia, hubungan bulan, pasang surut air laut, bintang-bintang dengan kehidupan manusia. Tentang malaikat, mereka tidak tahu.

Padahal malaikat ikut campur tangan dalam menentukan keselamatan manusia. Mereka juga mendoakan dan memberi berkat dengan izin Tuhan. Mereka juga melaknat manusia dengan izin Tuhan kerana kederhakaan manusia. Perkara yang ghaib ini ahli rohani sahaja yang boleh kesan tetapi saintis tidak boleh kesan.

Selain malaikat, jin-jin juga ada hubungan dengan hidup manusia. Ini tidak dapat dikesan oleh ahli sains, tetapi boleh dikesan oleh ahli-ahli rohani. Apa maksud jin-jin juga terlibat? Jin itu hidupnya ditumpangkan dengan manusia. Dia bergaul dengan manusia. Oleh sebab itu, apa bahasa manusia itulah bahasa jin. Kalau di Malaysia menggunakan bahasa Melayu, jin pun bercakap dalam bahasa Melayu. Di Indonesia, jin bercakap bahasa Indonesia. Kalaulah di Malaysia ada jin yang berbahasa Indonesia, bermakna jin itu berasal dari Indonesia. Jin di negara Arab berbahasa Arab. Jadi jin tumpang bahasa manusia itu untuk menunjukkan manusia lebih mulia dari jin.

Selain itu, jin juga tumpang belajar dengan manusia. Firman Allah di dalam Al Quran:

Maksudnya: "Dan (ingatlah) ketika Kami hadapkan serombongan jin kepadamu yang mendengarkan Al Quran, maka tatkala mereka menghadiri pembacaan (nya) lalu mereka berkata, 'Diamlah kamu (untuk mendengarkannya) .' Ketika pembacaan itu selesai mereka kembali kepada kaumnya (untuk) memberi peringatan." (Al Ahqaf: 29)

Mujurlah kita tidak nampak jin sebab kita tidak akan sanggup hendak melihatnya. Begitu juga soal makan. Jin kafir makan tulang-tulang haiwan yang disembelih oleh orang kafir. Jin Islam pula tumpang makan tulang-tulang binatang yang disembelih oleh orang Islam. Oleh sebab itu berhati-hatilah apabila membuang tulang. Buanglah pada tempatnya. Kalau tulang-tulang itu dibiarkan bersepah, jika ada jin yang datang untuk makan lalu terlanggar anak kita maka akan timbul masalah.

5. Tujuh ayat ini kalau kita jadikan panduan, ia boleh didik nafsu kita yang tujuh peringkat.

Inilah hikmah terpenting dari jumlah ayat Al Fatehah yang tujuh itu. Makin kita hayati, makin kita dapat mendidik diri dan nafsu kita. Bila dikategorikan, nafsu manusia ada tujuh peringkat iaitu:

i. Nafsu ammarah

ii. Nafsu lawwamah

iii. Nafsu mulhamah

iv. Nafsu mutmainnah

v. Nafsu radhiah

vi. Nafsu mardhiah

vii. Nafsu kamilah

Isi Al Quran itu terkandung dalam Al Fatehah yang terdiri dari tujuh ayat. Nafsu ada tujuh peringkat dan ayat Al Fatehah juga ada tujuh. Itu bukan kebetulan. Hikmahnya adalah, kalau Al Fatehah ini dihayati, nafsu boleh menjadi baik. Nafsu itulah yang menentukan celaka atau bahagia, patuh atau tidak patuhnya kita pada Tuhan. Paling-paling lemah, Al Fatehah atau isi Al Quran ini dapat mendidik nafsu sampai ke peringkat mulhamah. Walaupun nafsu mulhamah ini masih belum mantap, masih goyang tapi itu pun dikira sudah baik. Itulah nafsu orang soleh. Manakala mutmainnah pula, ia peringkat nafsu yang sudah istiqamah, sudah tetap serta tidak mudah goyang.

Di sini juga dapat kita faham bahawa manusia akan bermula dengan nafsu yang paling jahat kepada nafsu yang paling baik kalau dia benar-benar mengendalikan nafsunya itu. Kalaulah manusia menghabiskan banyak masanya untuk mempelajari hal-hal yang berkaitan dengan nafsu dan mempraktikkannya, sesungguhnya manusia akan mampu meningkatkan dirinya dari tahap ke tahap. Dia akan dapat meningkatkan dirinya daripada bernafsu ammarah kepada lawwamah, mulhamah, mutmainnah dan paling tinggi akan sampai kepada mardhiah. Namun ada di kalangan manusia yang mampu sampai kepada nafsu kamilah; nafsu yang paling atas; iaitu para nabi dan rasul. Manusia biasa boleh menjangkau sampai nafsu mardhiah sahaja kalau dia sangat berusaha mengendalikan nafsunya.

Cara untuk kita mengendalikan nafsu hingga sampai ke taraf malaikat, itu semua mesti dirujuk kepada Al Quran. Ia tidak boleh dirujuk kepada ilmu jenis lain. Siapa yang boleh menguasai Al Quran sepenuhnya dan mempraktikkan Al Quran terhadap nafsunya, maka dia akan merasai bagaimana dia merangkak beralih dari satu tahap ke satu tahap. Hebatnya Allah kerana menciptakan dalam diri manusia, satu nafsu yang tidak boleh dilihat tetapi memang berperanan. Kalau manusia mahu, dia boleh mentadbir nafsunya itu. Tetapi untuk itu ianya mesti dirujuk kepada Al Quran.

Ayat Al Quran itu terlalu banyak, namun Allah yang Maha Bijak telah meminta kita memberi tumpuan kepada tujuh ayat sahaja. Kalau kita boleh mengambil tujuh ayat ini untuk kita kuasai segala kekuatan yang ada di dalamnya maka kita akan boleh mengendalikan nafsu kita. Yang sebenarnya kalau kita boleh kuasai tujuh ayat itu, kita boleh sampai ke peringkat ketujuh, yang mana nafsu itu boleh kita tadbir dan kuasai. Nabi-nabi boleh melakukannya hingga mereka sampai peringkat ketujuh itu.

Allah yang menciptakan nafsu itu tujuh peringkat, tahu untuk memadankannya dengan tujuh ayat dari surah Al Fatehah itu. Allah SWT menetapkan kekuatan tujuh ayat Al Fatehah itu boleh mengendalikan tujuh peringkat nafsu itu walaupun sifatnya tidak sama. Namun kita seperti diberi amaran bahawa kebanyakan manusia tidak akan mampu untuk mengambil seluruh kekuatan Al Fatehah itu untuk memerangi nafsu sehingga peringkat tertinggi melainkan setakat mulhamah atau paling tinggi mutmainnah.

Maha Besar Tuhan yang mampu mencipta tujuh ayat yang dengan kekuatannya mampu berhadapan dengan tujuh peringkat nafsu. Saintis pun tidak pernah boleh mengesan kehadiran nafsu itu tetapi Allah boleh wujudkannya dan Allah berkata bahawa Dia membuatnya sebanyak tujuh jenis. Namun orang rohani yang diberi ilham oleh Allah boleh melihat kekuatan Al Fatehah ini yang dirangkum dalam tujuh ayat. Rupanya walaupun ilmunya ilham tetapi ia bersifat falsafah. Iaitu melihat keajaiban ciptaan Tuhan merangkumkan kekuatan 6,666 ayat itu ke dalam tujuh ayat sahaja yang mana ia boleh dipakai untuk mengendalikan tujuh peringkat nafsu. Ia bukan kebetulan. Seseorang yang dhaif dalam mengambil tujuh ayat ini maka dia akan dhaif dalam mengendalikan tujuh tahap nafsu itu.

Jadi di sini kita sudah nampak kebesaran Fatehah padahal baru memperkatakan kulit atau muqaddimahnya sahaja. Baru di pintu Fatehah, belum masuk ke dalam tetapi sudah nampak besar isinya. Oleh sebab itulah aku lebih suka mengatakan Al Fatehah itu 'Surah Yang Dapat Kemenangan' daripada menamakan ia 'Surah Pembukaan'.

Kalau ulama masyhurkan Al Fatehah itu sebagai Surah Pembukaan kerana ia diletak di depan Al Quran, itu tidak salah tetapi bagi aku elok dimasyhurkan sebagai Surah Kemenangan sebab pengertiannya lebih luas. Ini kerana ia merangkumi semua kehidupan langit dan bumi, yang ghaib dan rohani seperti Syurga, Neraka, nafsu dan lain-lain. Tuhan sendiri dalam menamakan surah ini menggunakan isim fi'il - 'yang telah mendapat kemenangan'. Lebih baik makna ini kita masyhurkan kerana Surah Fatehah itu menentukan seseorang itu mendapat kemenangan atau tidak sama ada di dunia mahupun di Akhirat. Agar dengan itu hidup ini dipandang berat dan tidak disia-siakan. Jangan dianggap semuanya kebetulan. Ia ada hubung kaitnya dengan hidup kita.

p/s : so disni aku kepilkan nasyid al fatihah yg aku cari tu.. smoga bermanfaat untuk semua

Monday, August 15, 2011

Misteri Ilmu Batin...

(gambar hiasan)

Salam subuh.. salam 15 ramadhan.. alhamdulillah... kita dah sampai di separuh ramadhan... sudah masuk ke fasa pengampunan.. mungkin kita ada mensia2kan ramadhan pada tahun ni.. tpi smoga dalam fasa ini kita masih lagi berada dalam rahmat Allah dan pengampunannya..

jam mnunjukkan 6.25am... aku masih atas meja.. selesai solat subuh dgn ayah... sjak ramadhan aku mmg tiap2 hari jemaah subuh dgn ayah.. abg ke surau tiap2 subuh.... kakak macam bse lah dgn suami dirumah.. cume pagi ni aku terasa nak kupas topik berkenaan ilmu batin... walau aku bknlah org yg tahkik mngenai perkara ini. tetapi aku rasa xsalah kalau nak berkongsi pengetahuan ni walau cume stitis jika nak dibanding dgn lautan..

Ilmu batin ni selalu dikaitkan dgn ilmu kebal... jalan atas api... tikam tak lut dan sebagainya... ilmu batin juga biasa juga boleh dipanggil dgn kebatinan.... dn ilmu batin biasanya dikaitkan dgn jalan pintas untuk selamat.. dan kita sebagai org melayu mmg femes dgn benda2 camni... kebatinan ni paling besar dikaitkan dalam silat2 melayu.. dan atas sebab tu lah byk parents tak benarkn anak2 mereka terlibat dgn silat... bimbang terkena tahyul dan khurafat yg terkandung dalam silat melayu.

tpi sedarkah kita apa maksud sebenar ilmu batin? sbenarnya masyarakat hari ni dah salah faham mengenai konsep ilmu batin yg sbenar... aku salu borak2 dgn pesilat2 yg bukan dari aliran persilatan yg sama dgn aku.. pendapat mereka mengenai ilmu batin sgt3 berbeza..

"org dlu kalau gado mmg salu pakai ilmu batin kot"

ni lah antara ungkapan standard yg aku dnga dari mereka.. pernah jgk aku berdebat sampai tumbuk meja berkenaan ilmu batin ni... org yg aku debat tu hosmet aku... masa tu kami dikedai mamak dan die mmg aliran dari sebuah persilatan.. xyah la sebut silat ape.. rupa2nya masyarakat hari ni mmg sgt keliru berkenaan ilmu batin...

ilmu batin biasanya dikaitkan dengan ilmu beladiri (gambar hiasan)


aku telah cuba menerangkan konsep ilmu batin yg sbenar kepada sape2 yg pernah bangkit kan hal ni kepada aku.. sungguhpun aku telah kupas dgn teliti agar die tidak keliru.. tapi minda mereka masih lagi xle trima dan tetap menganggap ilmu batin adalah sesuatu seperti ilmu kebal, jasad tak terbakar, tnam xmati dan sebagainya.. bgitulah kuat penangan kesilapan konsep kebatinan hingga minda masyarakat hari ni menjadi jumud dalam masalah ni...

sebagai mukaddiah utk post ni, boleh la aku katakan bahawa segala ilmu yg berkenaan yg telah disebutkan di atas adalah BUKAN ILMU BATIN. jika kita menyebut perkataan ilmu batin, kita sendiri harus faham apa maksud "batin" itu sendiri.. batin bermaksud dalaman... sesuatu perkara yg tak nampak.... ada juga org salah faham.. mereka berkata anggota luaran adalah anggota zahir.. sbb boleh nampak... dan anggota dalaman seperti organ2 adalah anggota batin sbb xle nampak.. juga salah... batin adalah perkara yg btol xboleh dilihat dgn mata kasar... jadi dalam batang tubuh manusia yg Allah jadikan.. batin sebenar2 batin adalah bermaksud roh itu sendiri.. tiada kene mngena dgn anggota2 zahir kita.. batin ini adalah sesuatu yg menerima kemusnahan tapi xkan mengalami kemusnahan.. itulah sifat roh...

hakikat sebenar manusia adalah jasad yg ade sekarang bukanlah diri kita.. tetapi diri kita yg sebenar adalah roh... maka jika kita sebut mengenai ilmu batin jadi sebenarnya kita mnyebut mengenai ilmu roh.. roh memerlukan makanan dan makanannya adalah amalan yg baik dan berterusan.. ramai antara kita hanya mengenyangkan zahir tapi hakikatnya batinnya kebuluran..

jadi kalau tetak tak lut tu bukan batin... kalau kebal itu bukan ilmu batin... kalau tanam tak mati itu bukan batin... apa bnd tu sume??

nama sebenar bgi ilmu2 diatas bukan lah kebatinan.. tpi yg paling tepat adalah "ilmu2 mencarik adat". Maksud mencarik adat adalah manusia melakukan sesuatu yg bertentangan dgn hukum alam dan hukum akal.. contoh.. adat dunia adalah jika tubuh ditikam maka akan luka.. dan ia menjadi mencarik adat jika tubuh dtikam tapi tidak luka... maka itu mencarik adat.. contoh lain... hukum akal mengatakan tubuh dibaka akan melecur.. ia menjadi mencarik adat bila tubuh dibakar dan tidak melecur.. maka itulah mecarik adat..

maka perkara2 ini dalam Islam dipanggil Hariqul Adat.... perkara2 Hariqul adat ini boleh trjadi kepada manusia dgn izin Maha Kuasa.. tpi ada peringkat2nya.. pertama skali ia boleh terjadi pada para nabi iaitu dpanggil mukjizat.. kedua ia boleh terjadi kepada para wali dan dipanggil keramat atau karamah.. ketiga ia boleh tejadi kepada golongan mukmin dan dipanggil hikmah atau Ma'unah. dan yg terakhir ia boleh tejadi kepada golongan sesat dan kafir dan ia dipanggil istidrat atau sihir.


tpi masyarakat hari ni dah salah label ilmu2 ni.. mereka dah label ilmu2 hariqul adat adalah ilmu2 batin... walhal hakikat sbenar ilmu batin adalah penggantungan bulat2 kepada Allah swt dan bukan perggantungan kepada ayat2 tertentu untuk menyelamatkan diri dan melakukan perkara2 yg bertentangan dgn hukum akal..

haruslah kita faham bahawa perkara mencarik adat boleh berlaku tapi melalui saluran yg btol... dan harus kita faham perkara mencarik adat bukanlah ilmu batin.. perkara mencarik adat hny berlaku kepada golongan2 alim dan org2 yg memperoleh pertolongan dari Allah.. mereka adalah golongan yg terpilih kerana amalan dan ketqwaan mereka yg tidak berbelah bagi kepada Allah taala.. bukan melalui SESETENGAH persilatan yg menawarkan ilmu batin sebagai bahan terakhir atau stage terakhir dalam menamatkan ilmu mereka sebagai tanda ketinggian ilmu masing2...

Sebagai manusia kita dikurniakan pancaindera, akal dan qalbu untuk menilai baik buruk sesuatu itu... cukuplah sampai sni.. penerangan ini sebnarnya cukup ringkas dan pendek.. kalau nak kupas lagi mendalam xmuat blog aku ni.. mungkin lebih elok jika para pembaca merujuk kepada para ilmuan yg lebih alim akan perkara ni..

wallahualam..

Saturday, August 13, 2011

Ramadhan bersama Guru


12 ogos 2011 - hari ni boleh dikatakan istimewa... ramadhan tahun ni aku dah berbuka dgn mak, ayah, sedara2 dan adik beradik.. tpi aku blom sambut ramadhan dgn guru sendiri.. so tahun ni mmg aku nak wat kelainan.. bse tiap2 tahun aku hny kirim sms salam ramadhan pada beliau.. so tahun ni pasang niat lain sket... nak berbuka sama2 dan berterawikh dgn beliau di masjid...

masa kol die selase lepas panggilan aku disambut mesra skali.. mmg sifatnya agak pramah tapi tegas juga orgnya... umurnya 64 tahun dan masih stedi lagi... masa mula2 aku kata nak berbuka dgn die die tny nak bawak brape org.. niat asal nak dtg sorg.. tp aku pikir pe salah kalau ajak 2-3 kawan yg seguru... aku cakap la nak ajak 2 org lagi so total 3 org.. die pon bg green light...

so aku pilih la mmber yg plg rapat ngn aku.. yg lain macam xdpt nak ikot.. so xpela... pada hari kejadian aku ade test sebelah pagi dan kne siapkan projek pada waktu ptg... sgt stress sbenanya.. tp aku cuba control.. alhamdulillah projek smpat siap pada jam5.20pm. test sbelah pginya pon boleh jawab dgn baik aku kira walaupon hny stadi 2 jam.. ohoh!.. nasib baik concentrate dalam klas...

so lpas asar kat surau kolej mmber yg nak ikot turut serta solat dlu.. lps solat kami borak2 pasal senaman silat.. aku sampaikan ape khasiat yg aku tau sbb dorg pn xtau.. so ape salah kongsi ilmu.. kul 6pm baru btolak...

btolak sampai tol serdang jem jgn ckap ar.. mne tak.. dah la ari jumaat tambahlak ngn hujan.. cnfrm jem... dah kul 650pm still xsampai lagi... aku kol beliau nk bgtau kmi katne...

"tabung haji dah? ok2.. no problem..", balas guru dgn selamber...

sampai2 je kami nmpak die dah dduk kat beranda.. tguu kami la tu.. alamak.. aku pon cpt2 kua bg salam angkat tgn.. die hny tesenyum dan jawab salam.. naik ke rumah kami selesakan diri.. tembikai yg dibeli kami pass pada org rumahnya.. xsampai 5 mnit dah siap dipotong.. terer gle org umah die.. aku potong pn tkial2...

lg 10 mnit berbuka.. kami borak2 kosong.. die kata "kita makan ringan2 dlu la ye... sbb solat bru kte pulun"... katanya dgn selambe lagi... cam bse lgi 2 mnit kami mula dduk atas meja makan.. tgk sume macam kekok.. yela.. sjak die jadi guru xpnh2 ade anak murid dtg bebuka... aku lak yg wat...

azan berkumandang... die memimpin bacaan doa tnpa berlengah.. sperti tau org2 muda seperti kami sdg klaparan... selesai doa aku capai mana yg ada didepan dlu... sbb itu mmg adab makan bila kita berada dirumah org... bila dirumah org jgnlah skali2 kita cpai makanan yg sdp dlu.. selaintu masa mula2 makan jgn langkau tgn kita untuk ambik maknn yg jao dari kita... tu menandakan akhlak kita sgt buruk... dan kita takleh dibuat kawan..

camtu jgk aku nak pesan pada pembaca.. kalau nak knl mana kawan dan sahabat.. bawak dtg umah.. lihat cara die makan.... kalau die xmula dgn hidangan yg btol2 didepan takusah la buat kawan... inilah ptua org2 tua turun temurun.. dats y lelaki2 perlu tau bnd ni.. so that first jpe bakal mentua xdela korang wat slack..

suasana mula ceria. ice dh mula break.. kami mula berbual mesra.. borak macam2 crita.. beliau macam bse ngusik mana2 yg ade.. termasukla anak2nya... dipendekkan crita kami solat mghrib berjemaah.. aku qamat dan kami bersolat.. dalam 20 mnit kami selesai dan mula serbu meja makan... mak aih... byk btol nasi die taruk kat pggn aku.. siap suro tmbah... nasib baik aku xmkn byk 2-3 ari ni... tpi gulai ayam org umah die mmg perrghh... mantop...

kami selesai makan 8.30... hujan diluar... kami berjalan mnuju ke masjid kg baru... laju btol die jalan.. mencanak gak aku nak keja... tua2 pn jalan laju.. bia btol die ni... rupanya die nak keja isyak berjemaah... gitulah citernye....

pong pang pong pang terawikh sume kami selesai 8 rakaat... uish.. 8 rakaat pon 9.45 bru abes.. imam import dari mekah... tau2 jela baca camne... selesai terawikh aku tgk die tng skali... kami bgn dari saf dan die hulur tgn bersalam... dah tak macam mula2 dtg masjid.. sbb kami dah xkeja pape lagi... tggu2 kawan aku lak nak berak.. amboihh... pegi ler... kami pn tggu kat dpn sambil teguk air mineral masjid.. tp anak2 die dah jalan blek dlu...

selesai kawn aku u'uk kami mula bergerak balik.. sggah di guardian seberang masjid.. terserempak pulak dgn kawan lama..................................... org pggil Joe Brown.. antara org lama dlam silat cekak malaysia.. aku mmg tak knl... so Guru knlkan aku dgn joe brown.. kami bersalam..

selesai die cari barang die nak bli kami tros beransur... ade la die cter sket pasal joe brown tadi... aku pn xingt sgt... sampai2 umah tgk2 anak2 die dah sampai... "bebel" la kjap die kata

"ni yg balik2 dlu ni xle bawak gi perang la camni.. org gi sama2 balik sama2 la..."

mmg btol pon... kita pon kalau ngn kawan2 ke... sedara mara ke.... kalau kita bergerak berlima mst blek berlima.. xkesahla berempat ke ape ke... kalau ada salah sorg blik dlu elokla kita berhati2 dgn org tu... camtu gak kalau pegi kita naik kete A tp balik tbe2 naik kete B sbb nak dgn kawan.. org camni pn jnis xle pakai pny org.. aku brani cakap la.... bukan nak buruk sangka dan merendahkan org.. tp mmg tu pn ptuanya kalau nak knl hati budi org...

kami ngeteh sampai kul 11pm.. citer macam2.. cter lme.. smpat jgk die pesan macam2 kat kami.. sumernye cte baik2... bgusla.. mata dah gntok.. aku tros mntak diri..

"ai wan?? blik dgn kain sarung je?"

aku ktawa je.. malas nak tuka suar blk... naik kete je pon.. masa nak balik agak baik sket... ice yg beku td mmg btol2 dah cair.. kami dah macam sedara mara dibuatnye.. sudah die iringi kami ke kereta kami bunyi kan hon tanpa nak minta diri...

mmg pengalaman yg agak mnarik.. satu bnd yg tak terpikir aku nak wat tpi aku wat gak.... bkn nak kan perhatian atau jadi attention seeker.. sekadar menjaga hubungan baik antara guru dgn murid.. minta dipermudahkan oleh-NYA..

aku ske gak lagu ni weyh...

Thursday, August 11, 2011

Ramadhan si kain putih


malam dah malam ke 12... aku macam biasa bertarawih di masjid... terasa berkat mlam ni.. pasal pada asalnya ingt nak ponteng pasal byk kje plus dgn esk test.. niat ni aku dah pasang ptg td.. tp alhamdulillah.. berkat ramadhan projek kami dah siap ptg td.. tgl nak compile je..

lepas anta adik g tusyen aku tros ke masjid... macam bse... solat isyak berjemaah... di masjid selepas isyak berjemaah ade tahlil atas permintaan masyarakat... so malam ni giliran si polan bin si polan... masjid saje pakai sistem camni so that sape yg nak jemaah baca tahlil die kne support moreh.. elok la tu.. berterusan la hidangan moreh.. xmacam sesetengah masjid/surau yg morehnye pn tersekat2...

nak dijadikan crita aku tak ikot tahlil... dlu ade ikot jgk. tp kalau ltih bsenye aku akan tersengguk2... so dats y malam ni aku kua amik angin kat beranda masjid... nampak budak2 main2 kat beranda.. riang sungguh.. kenakalan, keriangan mereka btol2 ingatkan aku di zaman kanak2 aku menyambut ramadhan... dlu time puasa aku salu ke surau... sbb ramai kawan... masa org terawikh kami main kat blakang... main tumbuk2.. wrestling2... pastu bila org nak bagi salam cpt2 kami dduk tahiyat akhir dan ikut imam bagi salam... so tok siak pn xdapat trace sape yg wat bising td... aku lak masa kcik mmg pro dalam wat mke innocent..

tgk bebudak tu lak mmg tingat sungguh masa zaman kanak2 aku.. mereka pn main tumbuk2.. main silat2.. sbb aku tgk ade yg buat bunga walaupun bantai... bebudak.. bsela... tp sorg budak berbaju melayu merah ckup mnrik pehatian aku.. die seolah2 nak jadi pling kuat kat situ.. abes sume budak disepaknya.. diterajangnya... budak gmok yg sorang tu la jadi mangsa die... gedebak gedebuk dikejekan.. budak gmok tu plak dah la lagi besa dari die tp xmelawan.. tkut agaknya... so bebudak yg lain pn ikot la bantai budak gmok tu.. si bju merah dah mula naik tocang... tgk dah ramai geng ikot die makin gasak la die bantai budak gmok tu..

aku hanya perhati... tingat jugak aku zaman skola dlu.. aku adalah mangsa buli diskola.. tiada ilmu pertahan diri... salu kne ketuk kpala ngn songkok senior masa kat skola agama.. salu kne taji kaki dgn budak2 nakal...

"hai kau budak gmok.. kau warisi nasib aku rupanya"

cakap aku dalam hati... permainan mereka diselang seli dgn kejar mengejar.. gelak ketawa.. tp si baju merah sentiasa mencari mangsa sepak terajangnya.. maklumlah.. lumrah bebudak sentiasa ingin di atas dan nak jadi kuat.. kita sume pnh jadi bebudak.

imam selesai baca tahlil... sementara bilal membaca selawat trawikh aku lihat budak gmok makin gasak disepak oleh baju merah sampai terbaring.. lansung baju merah xbagi pluang... budak2 lain pn ikot join sama.. sbb kalau xjoin tkut jadi next mangsa disepak oleh baju merah...

bilal selesai baca selawat terawikh.. aku melangkah ke saf dan saja melewati belakang sibaju merah yg dah lunyai die kjekan budak gmok... sampai saja aku dibelakangnye die menghayun tgn yang paling tinggi.. mungkin tu lah finishing die nak bagi kat si gmuk.. dan aku nampak halatujunya ingin tepat ke muka si gemuk

"TAP!!"

aku tangkap tgnnya... genggam erat.. die mnoleh dan lihat sorg org besar sdg genggam tgnnya... aku renung tajam ke matanya.. budak2 lain turut diam dan sedikit ketakutan... die tak terdaya nak melawan.. aku hny berkata dgn nada yg sgt perlahan tpi keras

"Allah benci dgn orang zalim", mereka hny terdiam.. aku sambung lgi..

"dtg masjid nak main ke nak gaduh? dah kuat?.. dah... gi amik wuduk.. kita terawikh sesama".

aku lepaskan tgn budak tu.. dan berlalu pergi tanpa menoleh dan tiada harapan agar budak2 ikut suruhan aku.. tp selesai aku ttup sliding door masjid aku nampak berduyun2 budak2 amik wduk di kolah..

"alhamdulillah.".. aku bisik dlam hati... mereka turut serta jemaah dgn jemaah lain.. itu lah si kain2 putih yg masih nak blaja erti hidup... kita sebagai masyarakat adalah berus dan warna yg akan mencorakkan mereka.. mungkin mreka nakal masa kcik.. tpi kita byk lihat byk budak nakal berjaya di dewasanya dan jadi manusia yg baik... xmustahil..

masing2 ade bahagian masing2... aku cuma tumpang gmbira mereka turut serta... walaupn perubahan mereka psti tidak kekal, tpi skurang2nya mereka tahu bahawa zalim itu salah dan masjid adalah tmpat yg suci bagi kita ummat islam...

yang baik hny dariNYA.....

p/s : tpi masok rakaat ke-6 bebudak tu dah ilang.. gasak korang la...

Wednesday, August 10, 2011

mmg susah nak menten badan

gitulah citernye.. sejak bulan pose ni badan aku agak susut sket.. especially bahagian prot.. dlu aku mmg agak kurus.. sejak dari skola sampai foundation kat uniten. tak caya korang tgk la gamba tuh.. tp aku ada gamba masa skola je la... tp la ni tu la aku.. agak berisi sket.. mungkin sebb mmbesar kot..

well.. mmg btol pn girl mmbesar dlu dari laki... so skang kami sedang mmbesar dan gigirls tgh benti mmbesar.. ohoh!

ekceli aku xdela nak kurus kering sangat macam dlu... tp badan aku yg camni pn aku tak rancang... selera makan datang secara tiba2.. mungkin sbb aku makin aktif sjak masuk UNI... tpi agak ok gak.. nampak selesa.. kurang2 g mana pn xde la rasa rendah diri.. tapi umo2 camni kne jaga... tgk mmber2 aku ramai gak sebaya tapi prot pn dah mmboyot... kalau pompuan agak susah nak jaga berat badan laki lak kesusahan utama die adalah prot... itulah kenytaannya...

but aftr pose smggu badan aku agak kurus sket.. ni baru smggu.. kalau sbulan xtau la camne.. so satu malam aku pastikan aku sentuh nasi spggan... but bajet la gak.. takut tlebih kang jadi boroi... tapi skang kira ok jugak... ideal.. tgk la lpas pose camne...

laki risau pasal badan gedik? i dun think sooo... pasal benda baik kan... kalau badan besa pn sng datang pnyakit... even nabi pn tubuhnya sedap2 dan tegap.. so maknanya kita yg umatnya turut kne ikut jejak Baginda menjaga tubuh..

antara ptua yg aku amal gak untuk jaga perot is :
- mnum lepas 10 mnit makan
-jgn mndi lepas makan
-asingkan waktu makan dgn mnum..
-jgn mkn berulam air (penting sgt untuk laki!!!!!)
-kurangkan ais.

dan stakat ni alhamdulillah. badan n prot masih dalam keadaan minima... oh.. pada yg taktau berat saya 84kg dan ketinggin 183cm...

selamat bersahur =)

azwan othman
10/8/2011
1.51am



2007

2010 ~2011

Tuesday, August 9, 2011

ilmu yg tertangguh


hari ni salu sgt kita tgk badan org muda lesu2.. sampai org tua pn komplen.. yg laki muda lak salu kne bahan "lutut longgar".. haha.. macam2... tpi sbenarnya aku juga terpalit dgn masalah ni... tanda2 kita org yg lesu adalah salu ngantok xkira masa... rasa nak tdo lpas subuh (mlainkan malam tu kita xckup tdo).. dan selera makan yg tinggi dan sukar nak kawal..

kepada yg laki lak khususnya yg muda ada la satu tabiat yg korang kerap wat yakni membuang protein korg... uhuh... xnk ngaku? jgn tipu.. kajian mendapati 90% laki muda melakukannya... ni akibat trend idop skang yg mula berubah.

so one day masa aku tonton tahajud cinta kat tv3 aku tgk ade scene eman manan wat senaman rimau.. kalau korg folow cter tu mst korg prasan... scene tu lps die tdo bersama dgn Qadirah (istri kedua) die dan die wat snaman tu pada waktu awal pagi lps bangun. Eman manan mmg cergas orgnya... pernah aku jumpa die di ibu pejabat silat kat keramat die tgh wat shooting jgk pasal silat. dan biasanya pesilat2 mmg ada amalan2 senaman untuk memastikan mereka sentiasa bertenaga dan yg pling penting kelakian mereka sentiasa mantap.

so kalau nak relatekan ngn aku, dlam awal tahun ni ade jgk aku dpat senaman dari guru aku... masa die tunjukkan badannya elastik gle.. bayangkanlah umo 64 pn leh lentik2 badan lagi... ptutla penyakit 3 serangkai tak mngidap kat badan die... tpi slacknye die xterangkan apa khasiat stiap pergerakan tu.. so main buta je la wat... sakit xyah cakap la... aku mmg xpernah amal senaman kan... yg tau main bola, bersilat tu jela... urat pn tersimpul xterubat...

so dalam kelmarin aku bertandang jgk ke umah salah sorg anak murid almarhum ustaz. tujuannya aku ngaja anaknye tusyen math form 3.. part time.. so after tusyen smpat la aku tny apa khasiat setiap pergerakan.. so baru la aku tau ape khasiatnya.. ptut la sakit masa buat... urat tak lurus lagi... bayangkan la dapat awal tahun tapi bru skang dapat tahu ape khasiat disebalik senaman tu. mmg mnuntut ilmu perlukan kesabaran..

so stat dari kelmarin aku mula amalkan sikit2.. constantly and badan aku mmg ade perubahan... cergas dan kaki rasa suam2.. tanda darah dah lancar dalam tubuh... nampaknya bertambahla senarai must do aku dalam satu ari... tpi bgusla.. aku xnk jadi yg belaja manjang tpi bab kecergasan and "kelakian"(ops!) xmantap...

pada para pompuan, penting sebenanya cari laki yg cergas... kadang2 aku sian tgk ade pompuan yg becinta ngn laki yg xde niat lansung nak cari ilmu untuk idop... so camne die nak jaga dri die, bakal bini die, anak2 die kalau xcari ilmu camtu... oh ye.. taste pompuan skang pn dah lain.. xpndang sgt laki pakai baju kmeja T sluar slack kan.. tp mudah tertarik dgn laki bercap, tshirt bercorak dan sluar jeans glebeh... comel katanya...

apa2lah.. bahagian masing2.. aku pn xbgus sgt... tpi cume aku nak tkankan pada para laki yg baca wajib utk kita cari ilmu nak idop camni.. agar jadi laki yg "berisi".. berisi tu bukan maksud sihat zahir batin smata2.. tpi dada ada ilmu nak hidup, kenal adat, kenal adab dan berilmu untuk kenalkan bakal famili yg akan kita bina mngenal Tuhan.. coz laki yg mmbimbing.. bukan pompuan...

yang baik dari Tuhan, yg buruk dari aku..

salam ramadhan... =)

Saturday, August 6, 2011

Setahun akhirnya jadi



Dah stahun aku nak bebuka kat masjid besi putrajaya... tiap2 bulan pose at least skali mst aku akan sambut kat putrajaya... tp biasanya kat masjid putra.. tapi tahun lps rasa nak ubah slera kat masjid besi.. tgk gamba kawan2 macam best je.. so nak jadi citer smlm la baru dapat g... stahun gak ye.. ngidam thun lps tapi smlm baru dapat g...

suasananya mmg indah.. mungkin indahnya datang dari ramadhan... cume panas sket.. seni binanya xperlukan kipas dalam masjid tu.. sbb seni nya ikut aliran angin.. kira bijakla arkiteknye.. tpi dorg lupa angin putrajaya adalah angin panas... smlm yg indah..

p/s : putrajaya ada mata dajjal...

Monday, August 1, 2011

"redah je bang"

Salam ramadhan sume... puasa aku taun ni macam bse... cume bezany taun ni xmacam taun lps2.. dlu2 pny pose aku salu kira lg brape jam nak buke... tp taun ni dah lain.. xkre dah...

so post ni saje nak kongsi ngn korang pasal forum aritu.. rasa cam nak upload vdeo tapi xsume la... duration forum 2 jam kot.. aku haplod 3 mnit jela..ni first time aku conduct forum dduk dgn org2 yg tggi ilmunya.. so masa nak mula abg am tny aku (salah sorg ahli panel).

"amacam wan? ok?"

"redah je bang..."

Dia balas mana boleh redah2... agaknya die xpaham maksud redah aku tu pe.. maksud redah dalam isitlah aku adlah buat je.. xyah pk panjang2... beserah je pe nak jadi... agaknya die ingt aku nak hentam kromo kot.. tpi aku diam je... xkesah.. pasal masa forum nnt bru org akan tau.. lgipun bukan nak cari nama.... silap pn aku xkesah...so utk scene2 forum ni of kos la scene yg terplih aku nak haplod.. oh ye!.. skang dah 7.14pm.. siap2 nak buka.. slamat berbuka =)


video