Thursday, June 30, 2011

tolong bawa aku ke baitullah


beruntunglah kamu jika kamu pernah menjejakkan kakimu ke tanah haram. kami disini adalah insan yang sentiasa berharap kesana namun masih tiada upaya... ada manusia yang boleh berlengah untuk kesana walau kudrat dan mampu sudah ada... kerna rezkinye melimpah dan punya pilihan bila untuk kesana.. namun kami hanya insan yang hny mampu menunggu untuk kesana...

aku hanya insan dikurniakan motosikal rg sport wej6120 yang stiap pagi susah nak dihidupkan.. namun aku amat bersyukur ya Allah kerna kau sanggup kurniakan aku tunggangan untuk kekelas berbanding hambamu yang hanya mampu menumpang kenderaan orang lain untuk kekelas.. berbanding hambamu yang terpaksa berjalan kaki ke kelas mreka..

aku cume insan yang terpaksa memakai seluar hampir 1-2 hari tanpa membasuh dek kurangnya seluarku.. namun aku amat bersyukur padamu ya tuhan kerna kau sanggup kurniakan aku sehelai seluar yang baik tanpa cacat berbanding hamba mu yang tak dapat membasuh seluarnya dek seluarnya yg hanya sehelai.

aku cume insan yang mampu mengajar anak orang untuk setitis ringgit bagi menampung hidupku. namun aku bersyukur padamu ya tuhan kerana kau masih mmbuka pluang rezki bagiku berbanding hambamu yang masih meminta rm1 dari ibubapanya hny untuk membeli air tin pada usia 23 tahun mereka.

aku cume insan yang hanya mampu menempah nasi goreng dan air kosong tika di kedai makan tanpa air mewah. namun aku amat bersyukur padamu Ya Karim kerana masih sudi mengurniakan aku rm5 untuk mnghapuskan laparku tika aku tiada dirumah untuk menjamah masakan ibuku.

Aku cume insan yang hanya nipis beg duitnya berbanding hambamu yang mlimpah ringgit di atmnya.. namun aku menangis bersyukur padamu ya Rahman kerna masih sudi mengurniakan aku rm7 untuk petrolku bagi aku bergerak kemana sahaja ya tuhan..

Aku cume insan yang dikelilingi sahabat dan kenalan yang pernah ke baitullahmu ya Allah.. mereka memijak tanah harammu... mereka melawat makam kekasihmu. mereka melontar keranamu.. mereka bersaie hanya untukmu. dan aku amat bersyukur ya karim kerana kau sudi kurniakan aku mmpi indah aku melawat baitullahmu dan mengerjakan umrah dalam mmpi lenaku. dapatlah aku menyentuh tak berasa kain kaabahmu.. dapatlah aku melihat makam kekasihmu tanpa tatapanku. dapatlah aku meminum zamzam mu tanpa hilang dahagaku...

sungguh maha pengasih kau ya rabbi... maha adil kau ya karim... tidaklah kau jadikan kami dengan sia2... Ya rasulullah.. jika kau tahu aku sedang menulis.. ketahuilah kau ya nabi bahawa aku merindui mu... hnya selawat dan salam mampu kukirimkan tanpa melawat makammu... jgnlah menidakkan aku sebagai ummatmu... kerana sampai waktu aku akan jejak ke makammu... memasuki gua hira' mu... bersembahyang di madinah mu... syafaatkan kami ya nabi... kerana tiada apa yang ada pada kami.. melainkan dosa yang menggunung tinggi..

bersyukurlah jika anda telah ke baitullah... bersyukurlah jika anda telah ke makam nabi.. ceritakanlah kisahmu kepada kami yang blom pergi... agar api semangat kami akan terus membara kesana... kami akan terus berharap satu hari nnti kami akan kesana...


Terima kasih Allah...

[luahan hati]

Tuesday, June 28, 2011

ingin berkongsi : Pentomin Silat Cekak

Oh ye... sekadar ingin berkongsi.. ni pasal Pentomin Silat Cekak... Aku upload sket la kpada sape2 yang minat nak denga... dulu kita rajin gak wat pentomin ni.. tapi sejak dah berpecah rasanya dah jarang kot buat.. apa2pn harap 1 day pentomin ni akan dapat dibuat secara grand smula.. sape tahu...

video

Buah tangan dari Ahmad Muhammad


baru2 ni aku baru siapkan satu rekabentuk... xde la perfect.. tpi aku hasilkan atas dasar kepuasan sendiri... harga kos xyah cterla... murah je... tp pe keje pn kalau ade ksungguhan pasti akan ada hasilnye... cuma nak atau xnk je..

aku cukup minat dgn lambang ni... lambang ni hny sesetengah org yg faham maksudnye... kpada yg xfaham cukuplah mereka katakan lambang ni ckup cantik... walaupun maksudnya xdapat mereka tafsirkan tapi rekabentuk timbal balik tu mmg cukup cantek untuk sape2 pn yang pandangnye..

tak kurang juga ada yang tak paham tentang lambang ni dan xtau nak tafsirkan cantek atau tak.... ada jugak yg btol2 takpaham akan kata sesat sebab buat main nama muhammad... hehe.. tpulang pada masing2... tpi disebabkan aku dah faham maksud lambang ni maka aku lebih minat pada lambang ni... dan aku jadikan perhiasan dalam bilik.. selain tu juga lambang khatamun nubuwwah juga turut dijadikan perhiasan.. kalau nak tahu lbh lanjut perlulah berguru dengan yang tahu.

Lambangnya bernama Ahmad Muhammad timbal balik.. kenapa timbal balik? timbal balik bermaksud luar dan dalam.... maksudnya kalau luarnya baik dalam juga haruslah baik... kenapa ahmad? dan kenapa muhammad? Muhammad adalah nama bagi jasad dan Ahmad adalah nama bagi roh.. atau nama lain nya ahmad melambangkan batin dan muhammad melambangkan zahir.

Juga semasa hayat nabi Musa A.S, beliau ada berpesan "akan datang rasul selepasku yang bernama Ahmad"

perkataan ini jelas menunjukkan dan ditujukan kepada Muhammad. maka dari situ Ahmad adalah nama bagi roh.

aku rasa cukupla stakat tu kot... orang lain nak paham lambang ni ckup payah.. nak dapatkan maksud lambang ni pn cukup payah... alhamdulillah setelah 3 tahun aku menanti jawapannya sampai ke telinga aku. dan aku cukup berpuas hati... dan sejak paham lambang ni aku lebih faham kenapa sampai hari ni aku perlu berjuang walau byk badai datang bertandang..

kepada rakan2 yang nak tahu lebih dalam rajin2lah tny senior2 korang ye.. salam perjuangan...

Monday, June 27, 2011

Weekend yang pnuh semangat


wah... weekend ni mmg best... skang dah ari isnin jam 2.41 pagi.. aku masih xtdo dan chat ngn kawan rapat dari mmber silat.... Nadiela namanya... ngn die aku ske borak hal peribadi.... nyata persaudaraan dari silat mmg menarik... msti korang bosan aku asyik cakap pasal silat je... kpada yg xbersilat mebi korang boring.... macam hal korang jgk la... klu korang cter ade mungkin aku boring sbb aku xde dalam dunia korang... mcmtu jgk dgn citer aku ni.. tp kpada mmber2 silat yg lain mungkin dorg paham dan ada keinginan untuk baca..

bermula dgn hari jumaat yg tensen sbb test byk salah... lpas abes test lect tros tunjuk jawapan.. damn!.... byk bnda tmbak xkne... tp ade gak la yg btol.... adatla... dalam test mst ar ade yg salah.... klu sume btol tu rezki tu.... tp ssh kot... tp weekend telah mengubat segalanya....

Kejohanan Wajadiri Nasional SIlat Cekak Hanafi 2011... itulah perkara yg dinanti2kan oleh semua pesilat cekak hanafi di seluruh negara... pada tahun ni spesel sket.. aku "ditawarkan" sebagai juri pertandingan... tapi aku jaga peringkat skola... sbb kalau jaga IPT takut ada bias... tu kata ktua pertandingan la.... aku datang seperti yg dijnjikan.. jam 3pm... alhamdulillah.. aku berjaya tepati masa lagi seperti yang dijanjikan... berkumpul di akademi sch di keramat.. lama jugak kat sna... borak pny borak pny borak ngn sume... camnila mmber silat.. bile berkumpul macam2 cter... ble nak blk pulak... salam dah bekali2... tapi balik nye taktau la ble...

aku naik kete ngn abg Hasannudin.. salah satu ank murid Almarhum Ustaz Haji Hanafi haji Ahmad... sronok jugak spanjang pejalanan.... macam2 cte kua.... ade ttdo gak.. guna bantal yg ade dlam kete.. sume telan air liur sbb tgk aku tdo ngn bantal... xtau la nape dorg xrebut dari aku.. segan kot (hahahahaha -gelak evil)

sampai di perak dalam jam 8malam... penat gler... eh... kul 9 lbh kot... dgn pndaftaran.. ktibaan para peserta dan ajk2... sumenye meriah... aku gmbira btol... ape taknye... kjohanan yg setahun skali yg dinantikan oleh sume mmber silat dah tiba.. macam "hari raya" bgi silat kami. dapat kunci n bla bla bla aku dan abg hassan bersama abg jamsari pon btolak ke penginapan juri... ltak barang akmi tros kua cari makan.. lapa siot... satua ari pejalanan.... abg jamsari blanje.... sambil borak byk pasal silat... abg hassan pn ade cter macam2... antara yg best die cte smggu sblm ustaz mninggal yg die pnh datang umah ustaz makan sesama dan urut ustaz.. katanya kulit ustaz dah licin dan masa tu....

masa nak tdo kami sambung borak lagi... abg hasan tny aku. "so pada u apa yg u fikir pasal bnd (krisis) ni sume"

aku cakap "saya xde la lama... baru 4 tahun je... mmg saya ade ikut perkembangan ni.. tp saya xamik pot pn.. saya aktif sbb nak besilat.. tu je... hak lain saya mlas nak campo"

abg hasan cume tersnyum... smntara tggu abg jamsari abes mandi kami sambung borak.. macam2 cte... pas abg jam siap aku tros ke tndas dan perbualan kami terhenti dgn sndirinye.. masing2 dah buat hal masing.. nak tdo aku pakai breatheright.. tkut bdengkur kang sian dorg ssh nak tdo.... ape rasa nak rendah diri kalau korang bdengkur.. Nabi pn tdo bdengkur tau...

esoknye hari pertandingan.. aku lambat ngn abg hassan.. hahahaha... terlewat nak wat cmne... abg kalid dah msj "hoi... jap sarapanla.. pastu taklimat juri." aku tesengih dan xreply... tp aku tau abg kalid xsimpan dlam hati... dan aku pn camtu..

sampai ke utp aku salam abg kalid dan kami snyum macam bse... abg jamil yaacob hulurkan baju kmeja putih aku yg dah siap begosok.. time kaseh abg jamil.. kami para juri diberi taklimat dan penerangan untk jalankan tugas hari ini dgn pnuh professional...

spnajang pertandingan sume lancar... awal2 byk gak aku bg markah rendah.. bse la.. yg buat nye bdk skola.. pompuan lak tu... tapi wanita skola dari tasik permai mmg menggembirakan aku dgn aksi dorg... ade yang aku bg markah 8... tahniah... taun ni mmg dorg conquer sume pn untuk pringkat skola...

kami sume sronok.. xde masalah... abes perlawanan aku cam bse jumpa mmber2 uniten.... macam2 cte macam2 ketawa... acara pnutup sume bagus dan kalau nak citer xtdo la aku malam ni... balek kl aku tertido dalam kete... sempat singgah rnr tpah sgn mmber2 lain... makan bersma.. dan sampai selngor jam 10 malam... blk2 umah aku cek fb ade 11 notification... byk la untuk aku... xmcam org len yg rasa bse.. aku kan xfemes.. pompuan pn tkut nak tgo...

dan setelah cek dan kemas baju... aku mula mandi dan tdo dgn senangnye.. pemergian kali ni cukup berbaloi... dan aku tdo sambil diiringi angan2 kenangan yg berlaku sepanjang dua hari...

p/s : ya Tuhan.. andai ini perjuangan yg benar.. kau restulah dan permudahkan...

Thursday, June 23, 2011

aku perlu rehat...


byk sgt aku kejakan bnd sejak dua menjak ni... macam2... ade yg dpt.. ade yg mngecewakan.. kadang2 aku rasa aku lost... mungkin ni masalah org muda.. masih mencari identiti. tp skurang2nya aku bersyukur masih ada akal untuk digunakan. kadang kala aku sebagai hamba lupa maksud syukur.. kadang2 jugak aku sbg hamba lupa yg nikmat dikurniakan pada aku melimpah lebh dari ujian yg datang.. disebabkan terlalu perhatikan kelebihan org lain dan menanyakan kenapa aku xde kelebihan camtu.. akibatnya ni lah... kita persoalkan ape yg dibagi pada kita.

skang aku cuba tune blk kehidupan.. byk sgt dah lari... biasa lah... kadang2 ok kadang2 x... aku perlu set balek dan fokus dgn ape yg ptut aku capai skang... usaha aku sampai bulan 12 je... pastu smoga sumenye dikurniakan bnda yang baik2... aku xtau ape rezki yg akan datang... xharap pn kemwahan.... takut sgt klu dapat kmewahan.. sbb tkut xlulus ujian kesenangan.... nak lulus ujian susah mmg senang.

tgkla... lps langsai sume aku nak berehat.... panjat bukit ke.. pegi laut ke... buat ape yg ptut...

p/s : hidup memang singkat...

Wednesday, June 22, 2011

oh demo...


malam ni setelah sekian lama dapat jugak aku berdemo... sjak umo makin meningkat ni jarang pulak join demo. dlu rajin jgk... susah payah pahit maung menubuhkan squad demo. dlu sejak lepaskan jawatan Yang Dipertua aku ingat nak berehat... tumpu pada stadi.. tp nyata pesan org2 lama pada aku benar.. kalau darah yang mengalir tu adalah darah silat... sampai mati pn xkan berhenti bersilat.

aku pn pelik kenapa sampai hari ni aku bersilat... yang pasti bukan aku yg mengatur sume ni. termasuk gerak hati untuk terus kekal dlam perjuangan silat cekak. walhal kemana saja aku pegi jarang btol aku perkatakan tentang silat. capal pon dah jarang pakai... cube tonjolkan imej seperti orang biasa. skang bile aku tgk org yg berpakaian mnonjolkan silat aku hanya senyum... sama ada die orang baru atau org lama bersilat dan semangatnya kekal membara... tapi dalam waktu sekarang aku lebih suka diam. bak kata almarhum ustaz "kita ni jangan jadi tin kosong... tin kosong ni bunyinya kuaat... tin ade isi bunyinye pelan je."

dats y bila makin byk ilmu seharusnya seseorang itu lbh byk diam dan berbicara hny bila perlu... dan aku rasa bnd tu sikit2 terjadi pada aku. okeh! skang kul 2.03pm... klas kul 3... aku tgh siap2 tanpa baju dan kain pelekat sambil menaip post ni.... uniform sume dah lipat masuk dalam beg kecik.... uniform silat ni dah macam anak manja aku.... xpenah aku sepahkan merata. seluar, tali pinggang dan uniform termasuk tengkolok xpenah aku pisahkan dan akan lipat sekali.

aih.. bila nak siap ni wan... cpt3.....

Tuesday, June 21, 2011

hari yang lain...


hari isnin... 21 jun 2011.... banyak sungguh benda berlaku hari ni... dan semuanya baik2.. nak dikatakan camne aku stat hari ni..... aku gi kelas dgn tahap yg ngantok.. hari ni bermula pada 12am yakni aku mula menulis progress repot untuk final year projek pada 12.01am. tapi aku kena hanta pada petangnya jam 4pm. aku pn xyakin boleh siap.. dan aku xtau pn ape yg patut aku tulis.. dan aku xtau ape yg akan aku tulis.

tpi entah macammana aku laju menaip tanpa pelat dan isi untuk ditulis dalam repot mencurah2 tanpa henti.. sungguhpun mata aku ngntok tp perasaan seronok bkerja tiba2 datang. ajaib btol... dan aku dapat siapkan dalam masa 1 jam setengah... dan aku rasa isinya boleh tahan.. first time aku siapkan keje tanpa menggunakan budaya copy and paste.. susah ooo student xamalkan budaya ni..... impossible..

dipendekkan cerita aku bgn pagi dan dalam keadaan mengantok aku sambung touch up repot... kmudian jumpa supervisor dalam jam 9.45am... walaupun aku jnj dgn die kul 10. tp ntah la sejak dua menjak ni baru aku terasa aku btol2 amalkan budaya tepati masa yg walaupun dah lama di gasakkan dalam telinga aku mengenai budaya ni... perbincangan dgn supervisor sgt bagus dan lancar.

oh.. bosan ar dgr crite ni? tp perdu ceritanya bukanlah aku nak crite bnda2 ni... yg aku nak kongsi adalah kisah aku ke hospital. nak kata rapat dgn pesakit ni xdela rapat. rasanya xperlula aku cter detail pasal die... tp secara ringkasnya die adalah perempuan... aku pnah add fb die da die reject.. pada aku die knl aku tp die xnk tego dan aku xtau ape sebabnya. dan sumpah setahu aku kami xpernah bertegur lansung. so.... nak dijadikan cerita die ditimpa penyakit yg agak berat hingga diperlukan operate. aku dapat tau dari sorg kawan yg agak rapat dgn aku... dan kawan aku kabarkan die sedang koma.. siapa2 pn yg knl die akan terkejut kalau denga berita camni. agak tidak sangka bnda ni boleh berlaku pada die.

so hari ini dalam sejarah... aku ke hospital dan aku xtau knape aku perlu kesana.. sedangkan kami lansung xpernah bertegur sapa. dan aku rasa kehadiran aku xdialukan pon. tp kuasa Tuhan yg mengerakkan hati dan anggota ke sana. sesampai disana aku tatap bangunan hospital dan masih lagi xpercaya macammana aku boleh sampai ke sni.. aku melangkah cari ICU yang die ditempatkan. semakin dekat dgn icu aku perlahankan langkah takut2 ada kawan2 die ternampak aku.. niat aku hanyalah nak tgk dari jauh keadaan die... xde niat pn nak jenguk dan say "hai~~~~.. dah sihat~~~" xde ar... bkn camtu..

aku aim cuma nak tgk dari jauh keadaan die dan berdoa dalam hati.. tu je.. tp kuasa Tuhan jugak.... aku tergerak tegur ibunya dan perkenalkan diri.. kebetulan ada sorg kawan die dari Uniten jugak dan aku yakin Tuhan dah permudahkan urusan aku.. sbb kalau sorg2 mau aku nak masuk tgk... kekok kot. secara xsengaja aku berkenal dgn laki tersbut dan ibu pesakit izinkan kami kedalam. laki itu lead langkah kami dan aku menyusul sbb xtau pesakit dimana. sampai2 aku nampak pesakit dalam keadaan tidur (mungkin). kebetulan ayahnya ada dan aku hulurkan salam dan mulakan bual dgn ayahnya. cuba menselesakan ayahnya tanpa menanyakan soalan bodoh dan kurang selesa. dan sumenye lancar. tiba2 pesakit buka mata dan nampak aku.. aku pandang pesakit dengan mesej pandangan "aku datang dgn harapan kau takkan rasa malu aku datang. tapi aku datang kerana Allah"

die tenung aku.. aku alihkan pandangan.. supaya die selesa untuk lihat aku dan aku faham die pelik kenapa aku ada(kot). aku teruskan berbual dgn ayahnya.. ayahnya ade komplen ade xbekenan dgn kawan2 die yg ramai2 datang dan "kacau" dgn soklan yg xptut ditanya. sbb bnd ni akan menjejaskan rehatnya. jadi aku matikan harapan untuk jenguk die secara dekat melainkan melihat disebalik dinging kaca. sekali sekala die alihkan pandangan bila aku lihat padanya. kawan lakinya minta izin ayahnya ntuk masuk menjenguk. ayah nya dengan berat hati izinkan mungkin nak jaga hati... tp lihat dari gaya ayahnya macam xbekenan. aku pula cuba tunjukkan tanda2 xnk mntak izin masuk supaya suasana selesa.

aku hanya lihat laki itu cuba bercakap dgn pesakit. tapi tiba2 meter ICU tunjukkan degupan jantungnya meningkat.. tp xdela kritikal.. ada la dalam dari 96 naik ke 136.. tinggi gak tu oo.. die cuba mengatakan sesuatu pada laki tu. tpi macam doktor kata die xmampu. keluar saja laki tu aku tny

"ape respon"

"die nangis pulak la.. die macam nak kata smting tp xle", balas laki tu.

aku dapat rasa pesakit rasakan sesuatu dan aku xpasti ape yg cuba disampaikan. tp aku tetap rasa smting yg luar dari kebiasaan sbb degupan jantungnya naik tiba2. jauh disudut hati aku perkara ni jadi disebabkan hadirnya aku org yg tak dijangka2.. wallahualam.

aku truskan berborak dgn ayahnya... sekali sekala aku jeling kearahnya.. mukanya sayu.. mungkin mesej yg nak disampaikan tak tersampai. aku tau umurnya panjang. tanda2 die akan teruskan hidup nampak jelas.. anginnya masih ada... airnya masih ada. api dan tanah juga beransur pulih. mungkin 1 day bila die dah ok aku xtau apa akan jadi lepas tu. sungguhpun aku xde kene mngena lansung dgn hidup die tp aku xtau knpa aku boleh ada disitu.. tapi ape yg aku tau aku ada disitu kerana Allah.

kami keluar wad dan mula berborak dgn ibunya pula yg diluar ICU. mak nya nampak kekok.. aku cuba tegur adek2nya agar suasana lebih slesa. dan bgusnya taktik aku menjadi. maklumla... ibu mana yg xrespon bila ajak berbual tntang pelajaran anaknya. mungkin aku dah lama jadi cikgu so tergerak untuk menanyakan soklan camtu. dan semuanya selesa. ada skali mak nya terbit mengatakan

"blaja rajin2... dlu akak sihat blehla die ajakan.. skang kakak xshat.. "

maknya smbung lagi pada kami "kakaknya garang bila ngaja adek2"

aku kagum skejap. mmg btollah dun judge da book by da cover. pesakit ni mmg punyai peribadi yg baik disebalik "kesombongannya". sedarlah kita bahawa sungguhpun kita rasakan seseorang itu jahat, percayalah jauh disudut yg kita xtau mereka punyai sifat manusia yg baik sama seperti diri kita kalau kita perasan kita bagus. diringkaskan cerita aku minta diri dan sempat bersalam dgn sume. sambil melangkah hati aku berkata inilah pertama dan terakhir aku ke sni dan hanya doa aku aku tinggalkan disini.

sampai dilobi hospital aku termangu disofa. aku buka diari yg biasanya aku hny tulis hal2 rasmi tapi aku tulis pula hal peribadi. aku selak muka surat belakang diari dan menulis sesuatu. habis menulis aku termangu kembali. memikirkan hidup kita yg sgt singkat. aku tinggalkan selawat tibbil kulub dengan bacaan sekali sebelum aku mengangkat punggung dan berlalu meninggalkan hospital.

"hari yg penuh dgn perkara baik. dan aku yakin ini semua kerja Dia. Maha suci Tuhan yang mengerakkan yg hidup dan yg mati"

Saturday, June 11, 2011

Oh.... malam sebelum test


malam ni lain sket... aku baru je abes stadi... jam skrang dalam 2.32am. nak kata dah abes stadi xdela sgt... tp boleh la... tringat lak satu pesan "usaha kita ni xmendatangkan hasil... kita ni yg bertaraf hamba hanya boleh usaha je... ketentuan bukan hak kita". td aku stadi sambil denga ceramah ustaz kazem... lain sket org camni... xmenonjol sgt dimedia.. mungkin rmai xsenang dgn penyampaian die yg jujur.

lepas stadi.... hmmmmm.... tgk gamba kawan2 lama.. ade sorg ni yg aku tgk.... lama dah aku knl die.... cara knl pn lain. cukup la crite camni... nak detail payah... tp die mmg ssh nak didekati.. ssh jgk aku nak buat die snyum... tp bila die hepi aku suka.... xdela tgk muka die yg ketat tu salu...

byk dah aku buat dalam 2-3 taun ni.... alhamdulillah tuhan masih bagi aku pluang kedua... tak jemu die bagi aku pluang... dan aku xpernah mnyesal dgn smua ksilapan aku... sbb bnda tu smua dah buat aku jadi orang... aku tau mana halatuju aku.

umo pn dah 23... dah makin tua.. tapi masih muda... tp masih usaha untuk membezakan 23 aku dgn 23 org lain... kalau kita nak jadi lebih baik kita perlu lain dari org lain.. jgn tny knapa kita xleh sma dgn orang lain.. tp tny blk knapa kita perlu sama dgn org lain?

stiap manusia ada anugerah masing2... kita pernah denga pujian pada kita tak kurang juga sebaliknya... pesan guru aku kita kene steady... jgn org puji kita steady tp bila org kutuk kita glabah... no no no... tu bkn caranya... camtu lah lbh kurang stylenye..

aku seda aku xle patah balek.. ape aku leh wat cuma rancang dan usaha untuk jadi yg lbh baik.. buat masa skang aku tak rancang ape2.. cuma berusaha keras untuk selesaikan semua "hutang2" aku skang.... buat sehabis baik... kasi abes blaja... then... cari bnd yg ptut aku cari.. aku rindu smua yg pernah bersama aku.... dan aku masih lagi mengaja.. dan alhamdulillah kelas tusyen aku bertambah... mmg rezki tuhan tu luas...

urrmmmm.. nak tdo.. sblm tdo tgk gamba die dlu... hello putrjaya
!!!