Thursday, July 28, 2011

mari berkarok bersama incik azwan...

haha... ni mmg kje aku bila drive.. ape nak buat... radio kreta rosak... so mulut aku la radionye...

video

Wednesday, July 27, 2011

Hakikat yang ditemukan


1.55am..
dari kcik bercita2 untuk jadi sorang yg handal,... ditakuti... digeruni... dalam angan2 tu jgk macam2 bidang aku dah ceburi... cuba cari pengaruh... cuba cari geng... maklumla... time muda2 waktu tu kita salu jeles dgn mmber yg ade ramai geng..
especially kat skola dlu kan? lumrah je tu. aku pnh masuk ragbi... ,bola... macam2 lah... cume nak jadi somebody... jadi hamba kepada pengaruh dan takhta...

tapi harini seolah2 pencarian aku dah terhenti.. aku dapat lebih daripada tu... ilmu gerak yang mengalir dalam tubuh benar2 mngubah pendirian yg dah lama kolot dgn nikmat dunia. sikit demi sikit aku berubah.. pada awalnya mahu capai sberapa byk ilmu dan rahsia ilmu gerak... segalanya untuk jadi handal.. xde sebab lain... tapi anehnya.. makin jauh aku mlangkah... makin aku rasakan kehandalan yg ada semakin berkurang. aku mula rasakan bukan handal yg menjadi ukuran.

"gerak ni bukan gerak kita... ni gerak Dia.. jgn bongkak"

satu ungkapan yg xboleh dan xakan aku lupakan pada kali pertama aku duduk atas kain putih dan diijazahkan oleh seorang guru. ungkapan yg mmbuka mata hati yg buta dek nikmat duniawi. dari situ mulalah episod aku berguru. sehinggalah dikatakan khatam dalam pergerakan... mula berpindah ke peringkat mencari isi disebalik pergerakan.. mahukan yg aneh2.. tapi yg lebih aneh berlaku dari keanehan yg aku nakkan.

"bersilatlah sampai kenal tuhan.."

pesan guru aku setelah kami mula rapat dan mula mngenali antara satu sama lain. pada awal aku xpaham maksud tu... ye.. aku cuma paham dari segi ayat.. tpi hari ni baru aku seda isinya amat dalam. mmg benarlah silat itu hanya kulit tapi isinya adlah tauhid.

dan hari ni aku dah jumpa ape yg aku cari2 selama ni. aku lihat sekeliling... kawan2 aku.. kenalan aku.. mahupun manusia sebaya aku.. semuanya ade bidang masing2 selain akademik... ade suka hiking.. dan mereka pakar dalam hiking... boleh panjat bukit tanpa selipar.. kenal akar kayu... kenal jalan hutan tanpa signboard.. ade pula yg pandai bola... skill yg bagus.. sume org puji die bermain... jadi bahan bualan.. ade pula yg cantik/hensem dan ramai peminat... kemana die pergi sume tego... friend di fb hampir 4000++

masing2 dh mula ade identiti masing2... tapi aku? aku dah ada identii sendiri.. dan aku suke dgn apa yg aku ada skarang.. kalau mereka pandai hutan, pandai bola, baik rupa, ramai kawan, berharta, tapi aku bangga aku antra manusia yg punya ilmu yg mereka takde. ilmu gerak. ilmu ni aku boleh gunakan dimana saja... di titi.. di sungai... disejadah, di rumah orang.. apabila berdebat dgn ilmuan, dan byk lagi... ilmu ini membawa aku mengenali adab bangsa.. membentuk diri menjadi jejaka yg punya cara tersendiri dan mengenali adab ketimuran. tapi pada mereka yg handal hiking ilmu mereka hny boleh digunakan dihutan.. yg pndai bola ilmu mereka hny boleh digunakan dipadang. yg ramai kenalan sampai masa mereka akan hilang kenalan mereka.. fren 4000++ x lagi berguna dan bermanfaat pada mereka. tpi ilmu ini aku membawa aku kemana saja.. di jalan, dirumah, di pejabat, dimasjid, dalam gelap dan cerah, mahupun dalam pertempuran. kerana ilmu ini bukan hny skadar ilmu bunuh tpi ilmu menjadi hamba untuk Tuannya.

mereka berseluar khakis yg mahal, jeans tempah, bercermin mata hitam sambil berkereta, dan mereka berharta warisan ibu bapa yg mampu mmbeli dunia.. tapi aku berseluar jeans hasil belian di Giant, kemeja T lusuh warisan ayah dan abang.. tapi ilmu yg mengalir menjadikan aku lain dari mereka. menjadi layar yg kukuh membantu aku melayari dunia dan menuju akhirat.

mengajar aku tidaklah hak manusia mengadili manusia lain.. mengajr aku "boleh jadi orang alim mati di tandas.. boleh jadi penghisap candu mati dikatil." mengajar aku "sbenar2 masalah adalah tidak boleh kencing dan berak dan selain darinya bukanlah masalah".. mengajar aku "duit bukanlah matlamat tapi cuma alat untuk hidup".. mengajar aku "hak manusia hanyalah berusaha". dan menjadikan aku manusia berumur 23 tahun yg ada tidak diperasan orang ketika hadir dan tiada tidak dicari orang bila tiada. menjadikan aku mengenal bahwa "ikhlas adalah rahsia sgala rahsia". mengajar aku hakikat manusia itu hamba dan muhammad itu simbol kehambaan.

aku bangga.. hidup lbh tenang skarang... menjadi syukur dgn sgala yg ada... hikmah kegagalan yg Tuhan telah aturkan satu ktika dahulu yg pernah aku pertikaikan dah mula aku nampak. semuanya bagai diatur dan aku seolah tidak merancang apa2.

aku berterima kasih atas segalanya dari die.. Dia temukan aku dgn makna Berkat Guru, diiringi Keramat Ibu dan Hikmah serta Gagahnya Ayah sebagai benteng untuk hidup di bumi akhir zaman.

stiap manusia bahagiannya lain2... dan ini bahagian aku. aku xnk mintak lebih... ape yg dibagi aku trima.. hasil berguru aku kenal semuanya dan menjadi redha dgn segala yg diaturkan. mengajar aku cara bertutur dgn mulut dan penumbuk. menjadi kan aku tegas dan tidak garang. menjadikan aku anak yg tidak lagi mahu jauh dari ibu bapa yg meningkat tua. terima kasih atas segalanya..

*speechless ... ape yg aku nak cari dlu, tpi aku dpat lebih dari itu...




Friday, July 22, 2011

Aku ske lagu ni wey.

ntah tbe2 lak termnat nasyid ni.... jarang bebeno aku denga nasyid tbe2 lak... lirik yg bagus..

Sunday, July 17, 2011

Peperangan yang kalah

Dalam banyak2 aku berdemo silat.. ni antara yang aku xle lupa... dalam demo biasanya kami akan berpakat... means segala pergaduhan itu dirancang.. yela.. nama pon persembahan kan.... so demo ni berlaku dalam baru jgk la... kami trening dalam satu malam...dalam demo kalau nak mantop harus trening at least 1 week.. itu syarat wajib la... tapi kami trening alam 1 malam je.. bselah. student ni byk komitmen... so terpaksala... lagipon ada antara kami yg dah lama jgk terlibat dalam demo..

so demo kali ni aku conduct buat kali kedua setelah aku turun dari jawatan ydp... sbb aku tgk sejak aku turun demo silat cekak uniten ni dah macam katun.. btol2 xpuas ati... so aku pon dah ambil kputusan untuk tros "campor tgn" dalam urusan silat selain mengajar... atas sbb xmau "anak2 didik" aku terkapai2 lost dan hilang punca...

jadi dalam demo ni masa trenin sume bgus... sume mantap.. dan sperti biasa kami berjnji nak jumpa skian2 masa.. then balikla malam tu... dan esok nya tepat masa yg dijanji kan aku sampai.. dan aku nampak hny sorg je ada tepat pada masa.. yg lain lansung xde... aku diam walau hati tgh mmbara sket... pasal bab masa ni dah lama aku tekankan pada dorg... antra sbb aku duro dorg dtg awal pon adalah sbb aku nak brief lagu baru dan nak diskas flow supaya ingt... so dah lambat xdela nak wat sume tu.. dipendekkan cerita sampai flow manager dah call 2-3 kali masih lagi xckup org. aku dah agak hangin... even sampai nak naik pentas pon ade org bru sampai. aku kata kita troskan je.. die xde pon xpe... die akan join kalau die sempat....

dan alhamdulillah sume sempat... tapi hasil demonye? terabur, barai, sume ade... slow, macam bapok pn ade gak... sampai part aku last skali aku iaitu menangkis serangan senjata dgn tgn kosong... dan sume crook lupa part masing2 tpi ada la gak yg ingt... so bila sorg dah lupa flow dan serang tanpa ikot apa yg dirancang ada dua kemungkinan, sama ada demo rosak dan org gelak, atau demo terpaksa dihentikan dan silat menanggung malu yg amat...

so bila aku nmpk sorg dah langgar flow... dengan izin Allah demo tu jadi seolah2 satu pergaduhan... tambah dgn hati yg panas aku belasah satu persatu mmber aku.. adoi.. tgelak jgk masa tgh taip post nih... (gelak jap)... okeh sambung... so bertaburan la sume crook.. so kalau korg tgk sume buah2 yg ada ni adalah tidak dirancang dan kua dgn sndirinya... habis demo aku tros blah.. dan yg memanaskan aku lagi sume leh buat muka innocent lak sbb demo jadi camtu... bnd yg aku xpnh buat akhirnya aku buat... maki hamun budak2 ni.. ikutkan xleh buat camtu sbb dorg wat kje sukarela dan dah join dgn rela hati tu pn dah kre bagus... tapi xtaulah nape agaknya.. xdpt tahan marah kot.. kne basuh la budak2 ni dgn aku... dgn ydp2 die skali... hahaha.

bila pk blk rasa besalah plk... nway aku crite ni bkn nak tonjolkan khebatan diri... tapi skadar berkongsi bnd yg aku xle lupa... lps aku mntak maaf dan sume dah kembli dgn normal kami sume bergerak ke upten untuk makan2 dan mnum.. alhamdulillah sumenye tak simpan dalam hati... dan ukhuwah nya sampai hari ni bertaut...

so nilah yg aku leh kpilkan part aku yg mana demo bertukar menjadi satu pergaduhan.. haha... macam2..

video

Saturday, July 16, 2011

Bila Tuhan mengajar kita secara direct

ade benda nak kongsi sket... ada orang kata tuhan tu maha mengetahui.. die berikan hidayah kepada sesape yg die kehendakinya... Dia datangkan pertolongan kepada sesape yg Dia nak tlong.. dan die juga akan ajarkan ilmunya kepada sesape yg Dia nak ajarkan..

so ape yg aku nak sampaikan, aku ada terasa bnd ni... kat dapo umah aku ni radio ikim.fm berkumandang 24 jam. ayah aku pny kje la ni... maklumla... masuk umo mningkat ni katanya persediaan mati kne ade... so ni la antra usaha die nak mnyerikan umah ni... penah die kata "bia je radio tu alunkan zikir.. die xkacau orang pn"

ahah.... okey ayah... so bilik aku lak mmg kat dapo... salu gak denga ape yg radio ikim ni kumandangkan.. tapi sayup2... nak dpendekkan cerita, aku ade cam ajuk satu lagu nasyid ni... siap ubah2 lirik die lagi jadi cam tah ape2... dah la main lagu tu tiap2 hari sampai fed up aku.... ditakdirkan satu ari aku nk minum kat dapo lagu ni berkumandang secara pnuh dan masuk ke halwa telinga aku... dan aku berpeluang mendengar secara pnuh liriknya.. dari bahagian arab hinggalah ke translation die.. dan secara tiba2 aku jatuh cinta dengan liriknya.

"Ya Allah sesungguhnya waktu dhuha itu dhuha-Mu
Kecantikannya kecantikan-Mu...Keindahannya keindahan-Mu
Kekuatannya kekuatan-Mu...Kekuasaannya kekuasaan-Mu
Perlindungannya perlindungan-Mu...

Ya Allah jika rezeki masih di langit, turunkanlah
Jika di bumi keluarkanlah...Jika sukar permudahkanlah
Jika haram sucikanlah...Jika jauh dekatkanlah

Berkat waktu dhuha
Kecantikan-Mu keindahan-Mu kekuatan-Mu kekuasaan-Mu
Limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada
hamba-hamba-Mu yang soleh "

Subhanallah...mengucp panjang aku denga liriknye... dan antara yang boleh dijadikan cerita jugak, baru2 ni aku pernah berbual dgn salah sorang ank murid almarhum ustaz hanafi(pengasas silat cekak). die pnh certa ustaz aja die camne nak solat pagi(dhuha). "doktor, solat dhuha caranya..... bla bla bla... ape tndanya? tandanya ustaz suro solat dhuha... tapi die xcakap direct"

so sejak itu aku tertarik nak kaji khasiat solat dhuha. tpi malas sampai la satu saat aku terdengar lagu nasyid ni. search punya search rupanya die adalah maksud solat dhuha. subhanallah.. aku hanya tahu lagu yg aku nyampah tu rupanya adalah bnda yang aku cari selama ni. dari situ aku terhafal lagu ni dan mmbuatkan aku secara automatiknya terhafal doa solat dhuha. Aku taktau ape yg buat bnd ni berlaku. tapi aku terasa seolah2 tuhan telah mengajarkan aku sesuatu yg baik... benarlah jika akan mengajrkan apa saja ilmunya kepada sesiapa yg Dia mahu ajarkan dengan cara melalui ilham, idea dan pertemuan melalui dgn ayat2 atau cerita2 tertentu.

tu jela bnd yang aku terasa nak kongsi... kalau citer kat org kang nampak cam resmi lalang plak.. ilmu baru sikit nak heboh... so kalau aku tulis kat sni bkn sume baca blog aku... mana yg terasa nak baca akan bacalah... dan yg sudi baca itulah pada aku org yg "rapat" dgn aku sbb sanggup denga, baca dan layan dgn sabar segala tulisan aku. thx everibadi... so kat sini aku kepilkan nasyid yang aku salu kutuk ni.. huhuh... salam... =)

Sminggu yang macam2


lambat pulak aku update pasal forum mggu lepas... pasal byk sgt masa aku gunakan untuk bnd2 lain... lagipn aku kalau nak menulis hati kne tenang dlu... kalau byk bnd tak siap xde masa aku nak menulis.. ni pn sabtu pagi...7.10 am... ahri weekend biasanya kami sekeluarga akan luangkan masa bersama untuk rehat... weekend ni pn xde klas tusyen... pasal Bos balik klantan.. dapatla aku rehat2 ngn famili weekend ni. keje pn byk nak buat.. isnin kne anta progress repot..

so pasal forum mggu lps agak ok.. penyampaian yang disampaikan oleh ahli panel cukup mmberangsangkan... rasa sgt tak layak dduk atas pentas disamping orang2 lama yg berjasa dan tinggi ilmunya.. aku cuba xpanjang2 kan masa dan tak mengulas panjang lebar tentang tajuk yg ada pada malam tu.. takut2 menyimpang dan salah ilmu yang aku cuba ulas. "israk dan mikraj, rahsia dan hikmah disebalik satu perjalanan". 1st tgk tajuk ni, aku dah rasa lain... cara organizer susun tajuk ni mmg kreatif... kita salu denga ceramah israk dan mikraj tapi rahsia knapa dan hikmah jarang dikupas.. pada aku la... sbb tiap2 taun klu aku ikut ceramah pasal israk dan mikraj penyampaiannya hampir kurang sama... tapi hikmah dan rahsia tak pernah lak cuba dikupas.. errmm.. contohnya kenapa Nabi solat dua rakaat mengimamkan segala anbia di masjidil aqsa sedangkan waktu tu solat belom diambil dari Allah Taala... hah... mula2 bingung gak aku pikirkan bnda tu.. btolgak..

antara yang lain lak, dalam perjalanan nabi dari masjidil haram ke msjidil aqsa tu apsal jin afrit dan api jamung sibuk menganggu perjalanan nabi? knpe nabi jumpa macam2? knape jibril offer arak dan ssu sbelum naik kelangit? sume persoalan tu jarang dikupas oleh sape2... apa yang biasa disampaikan hanyalah cerita2 kronologi yang berlaku dalm peristiwa tersebut.. untuk org awam yg ilmu tak tinggi macam aku ni of kos la terpegun...

ceramah pada awalnya mengantukkan para hadirin.. tapi bila sampai part Dato Nasir sume mata cerah... sedangkan biasanya ceramah agama yg tak wat org ngntuk mesti nk ada lawak2.. tapi cara ahli panel ni ceramahnya straight je.. tapi org boleh rasa segar.. pasal pada aku ape yg disampaikan adalah perdu ceritanya dan straight to da point.. isinya tak melilau dan bersimpang siur..

apa yang menarik adalah masa part Rijalul ghaib... rijalul ghaib bermaksud lelaki ghaib yang menghuni langit ke sembilan.. langit sembilan lansung tak boleh dimasuki oleh para makhluk yg lain termasuk jibril... tapi muhammad pulak boleh masuk.. dan manusia bergelar rijalul ghaib diberi penghormatan menghuni langit kesembilan menunjukkan tingginya martabat manusia berbanding makhluk lain... rijalul ghaib adalah sorang lelaki yg lidahnya dibasahkan dengan zikir dan tidak derhaka pada kedua ibu bapanya... maksudnya juga tinggilah martabat hambanya jika dia mengamalkan segala suruhan dan menjaga kdua ibu bapanya.. dan fahamlah aku kenapa pantang larang silat cekak antaranya xboleh derhaka pada kedua ibu bapa... soalnya.. knapa diberi nama rijalul ghaib (lelaki ghaib)? knape xperempuan? aku pn lupa nak tny.. nnt2 lah..

apa2pn aku rasakan satu kelainan lepas forum ni... agak rugi jgk kpada sape yg tak pegi... tpi hakikatnya org2 yang datang ke majlis macam ni hany dipilih oleh Dia. bukan kje kita lak nak tentukan.... lps forum.. seminggu aku pnuh dgn kje.... badan pn penat2.. salu tdo lewat... dari selase sampai jumaat kuar pagi blk malam... ayah aku pn reti blk kul 8pm.. aku plak mngalahkan manager balek lmbat2.. xpelah...sikit bulan jelagi.. betahan wan....

Wednesday, July 6, 2011

Oh.. forum..


Mggu ni agak tenang.... walau ade satu test.. tp still stadi ringan... mebi sbb subjek biasa.... bulan depan agak pnting.. final exam + ramadhan.... walau kemeriahan ramadhan masih blom hangat.... tapi si wanita dah berlumba2 berganti puasa...

ahad ni ade event penting... akan mempengerusikan forum israk mikraj.... harap boleh wat yang terbaik... sambil stadi sambil cari isi untuk israk mikraj.... so dat xdela forum tu nmpk kosong... as moderator pn kne la gak wat homework... terasa kerdil pulak dan tak layak bila diri yang dhaif bersemeja dengan ahli2 panel yg tggi ilmunya... harap2 sambutannya bagus.... tambah2 forum lps perhimpunan bersih... spatutnya dibuat 9 julai.. tapi disebabkan perhimpunan ditunda 10 julai..

dah pk dah nak pakai ape... well... nnt aku update pasal forum tu...

p/s : stabilizing my emotion

Monday, July 4, 2011

Aku, Penunggu Istana dan Uncle Seekers



Teringat lak satu cerita ni... walaupn da lama... saja nak share ngn korang... korang ingt penunggu istana? citer filem seram pertama kat mesia... yaaaaa... aku ni xde la minat sgt ngn citer para normal ni.... tp.. sbab tgk trailer die tu lain dari yang lain so aku nak try la.. sebab tertera tulisan "filem paranormal pertama di malaysia". so pada aku xsalah kot nak support...

nak dijadikan cerita... 1st day tayang dan 1st time tiket dijual akulah antara org pertama mmbeli tiket berkenaan di Sunway Pyramid. aku pn cam xcaye... semngat gle nak support filem yg lain dari yang lain ni kan.. n dalam filem tu jgk ade Sara Ali yang comel... ske gle ngn die.. hahah.. tgk die dalam filem tu pn mmg sengal.

masuk2 tgk cam bse... btol2 nmpk cam xblakon. masa masuk tu ade la dgar sok sek sok sek org kata tkut rugi sbb mebi citer tu tipu.. tp xpe.. kita bersangka baik dlu. dan jalan cerita mmg xmngecwakan.. tpi di akhir cerita buat aku musykil sbb org kne rasuk leh bunuh org... wah.. aku tepikir.. ending yg tergantung yang ckp untuk buat org xpuas ati dan tertanya2.. termasuk la aku.. aku lak makin membuak perasaan nak tau btol ke si Mus dan Fira mati dan Ammar hilang...

balek2 tu aku masuk tonton.com.my... tgk bahagian channel kru.. ade sorg wartawan interview uncle.. pastu uncle hangin... komen aku? klu dari segi adab mmg ptut pn uncle wat camtu.. tp tak sume org leh wat cam uncle... srba salah kmeraman tu kne baling makanan ikan ngn uncle.. hahaha... so dalam interview tu pn macam seyes sgt macam uncle bertanggungjawab pe yg tejadi kat dorg.. klu korang free try2 la search kat tonton.com.my..

then aku add la sume fb yg ade.. fb uncle... sara ali mmg aku dah lama add... huhuhu... die mmg comel.. 1st aku anta PM kat sara ali... aku tny la macam2.. pastu die reply... hullamak.. die reply tu... ade hati gak layan aku... ingtkan xsudi... die kata xdapat jawabla.. tu antara famili dorg ngn primeworks and bla bla bla...

pastu aku emel uncle lak.... kot2 uncle sporting nak jawab... susun ayat baik pny.. last2 ape korang tau? uncle post kat blog die.. try tgk gamba kat bawah ni.



Mak aih... sampai tayang kat blog tu... gler ah.. aku taktau nak rasa malu ke.. puas ati ke.... terguriskan ati uncle ke... aku xtau.. tp klu uncle terguris aku mntak maaf la bebanyak.. maklumla... sape2 pn kalau tgk cter tu akan tertny2.. dorg dah baya dan xsalah kalau nak tau as a respon for dat film... tpi yg kcewanya sampai skang pihak Primeworks tak jawab2 soklan2 pnonton either film tu real or tak... dan aku pn masih mnnti2... so antara individu yg telah ditayangkan emelnye pn dah emel aku.. die kata uncle bohong dan bg link fb plakon2 yg dikatakan mati tu... gayanya macam marah.. then aku reply "oh really? thx".. aku xnk lah mnuduh melulu pasal kita taktau pe cter sbenar lagi... then dari situla aku add fb2 mmber2 ni.. dorg approve lak tu.. ok la tu.. salam perkenalan bertaut sudaaaa..

aku tgk post blog terbaru uncle pon [klik] citer pasal bnd ni... wah.. takkan smpai skang masyarakat masih mnnti jawapan.. berat gak kes ni.. Waris istana bilah pn dikatakan nak saman uncle.. sian uncle.. mmg la die pengkaji paranormal.. tpi die bkn penerbit film tu... xpasal2 org nak saman die..

anyway.. sampai arini gak aku masih ternanti2 kalau2 ade jawapan dari primeworks. taktau la dorg dah jawab ke x. pasal aku pn dah tak tgk melodi... sejak masuk final year ni macam2 kje... dah tak larat nak ikut dunia2 hiburan dah... dlu kcik2 rajin la... sampai Raja Farah pn aku mnat... dan umumnye masyarakat sume tau bnd tu blakon... sbb fb pelakon2 tu sume aktif.. sape lak yg update? xkn pnunggu istana bilah kot? rajin lak die ye... cume pada aku, pihak penerbitan harus lbh peka untuk wat ssuatu film.. pada aku jika mereka tros berdiam untuk tidak mnjawab persoalan2 yg ada dihati pnonton, tu macam dah dikira tipu duit pnontonla..kami yg mmbayar rasa xsronok la jgk.... so sronok x makan duit hasil filem tu? urrm... no komen... aku rasa xde org akan berkenaan dgn penerbitan filem penunggu istana akan baca.. tpi in case ade rezki dorg jejak kat blog aku yg dhaif ni, dpatlah dorg tau aku pny view sbg org yg dah melaburkan duit untuk support film "pertama paranormal" yg lain dari yg lain yg pada awalnya aku sangka its real...

anyway... Sara Ali dan kak Adeek seekers mmg cute... Sara Ali nak tak tgk wayang ngn saya?

okeh babai.. peace yo!

Sunday, July 3, 2011

lagu yang sentiasa buat aku tenang

Just share... ni antara lagu yang memikat hati aku... kita tahu bahawa muhammad adalah lambang kehambaan. tidaklah Allah jadikan langit bumi dan alam smesta jika tiada Nur Muhammad... insan yang hebat... tanda kelahirannya yg global... dlu aku cume knl nama muhammad... tp alhamdulillah sejak ikut jalan silat... silat ni bawak aku lebih menyayangi muhammad..

bila aku denga lagu ni serta video clip ni, aku baru nampak dgn jelas akhlak yang dibawa insan bernama muhammad. selama ni kita cuma denga cerita dari mulut kmulut je... tpi xmelihat dgn mata.. tapi bila artis ni memulakan idea untuk menayangkan secara video clip pn kita dah terpikat, apatah lagi gambaran sebenar yg dibawa muhammad. liriknya sungguh menyentuh... antara yg memikat

I'll try to follow your way
And do my best to live my life
As you taught me
I pray to be close to you
On that day and see you smile
When you see me

membawa kita seolah2 kita akan jumpa muhammad dpn mata.. antara perkara yg lansung xterpikir oleh kita.. harap2 kita akan jadi antara org yg layak

Jika kita membaca tahiyat dalam sembahyang, antara petuanya adalah tinggalkan ayat "saidina muhammad" tapi hny menyebut "Allahumma solliala Muhammad". bacaan ini seolah2 mnunjukkan kita rapat dgn baginda. kerna saidina adalah gelaran bgi yg mulia2.. macam kita ngn kawan kita la... bila guna saya awak kan rasa xrapat... tp bila kita guna "aku kau" nampak lbh rapat... dan selalulah berselawat seeloknya selepas maghrib 40 kali.. kita nak selawat sampai kita boleh nampak muhammad. ungkapan mengatakan "selawatlah kamu hingga kamu nampak muhammad". kira tinggilah taraf kita kalau dah sampai tahap tu.. tp? mampuke? klau rezki adelah.. org pandai kata selawatlah kita sampai bila masa kita susah, muhammad boleh ada kat sbelah kita dan bgtau apa kita patut buat.. xpnah lansung! aku denga ayat ni.. dan aku denga aku tecengang dan terus tepikat. tpi satu persoalan yg aku leh tggl utk korang.. Muhammad tu dah maksum, cnfrm syurga, martabat die xkn berkurang atau meningkat dgn selawat kita. tapi kenapa kita harus selawat? huhu.. kalau rajin korang cume tny ustaz2 korang.. jgn tny ustaz sepah sudah.. kang sempooooooot lak dorg.

Kata2 cerdik pandai "macammana kita nak sayang muhammad kalau insan dpn mata yakni ibubapa sndiri kita xsayang"

Nak cakap sayang muhammad mmg senang... tpi adakah kita praktikkan secara praktikal? tiap tahun ucapan sempena maulidur rasul cukup xkena.. seolah2 muhammad tu utopia dan xleh nak diikut dgn alasan maksum dan dia adalah nabi dan kemampuan die tggi... haruslah kita sedar sebagai ummat, kita wajib mengikut apa yang dibuat muhammad semampu yg boleh... dalam hayat baginda setiap malam baginda solat malam.. tapi hny satu mlm sahaja baginda tak buat.. nak mnunjukkan pada ummatnya bahawa amalan itu adalah sunat..

oh.. maaflah terbagi kuliah asar ni..(sbb skang dah 6.32pm).. aku cume berkongsi dgn apa yg aku dah blaja dari org2 yang tahu.. kadang2 aku pn tergelincir jgk... tpi lbh baik perempuan yg tidak bertudung tp ikhlas melakukan ibadat dari insan mnutup aurat sepnuhnya tapi mulutnya salu menyakiti hati orang.. sebab? "boleh jadi orang alim mati dalam tndas dan boleh jadi penghisap candu mati atas katil"

wallahualam...

Friday, July 1, 2011

jumaat yang bernilai... =)


jumaat hari ni cukup istimewa... smlm aku tdo lmbt... byk bnd pk smlm... tgh pk camne nak upgrate kje2 yg aku wat skng untuk menjadi superb dan org xle lupa la... kje pe? macam2... assignment, kje silat, perancangan utk anak2 buah... macam2... mmg btol kata sorg mmber lama... jadi org dewasa ni mmg penat..

arini kelas cam bse untuk ari jumaat.. jam 8am.. so dalam keadaan xckup tdo aku gagahkan diri gi kelas yang tmptnye xcnfrm lagi.. mana taknye.. lecturer yg baru take over... last2 dah sampai tmpt kjadian kawan aku msj venue dituka lagi.. layan jela.... janji ade pluang nak blaja... masuk2 klas lec tenung je aku.. ala cam la xbse ngn taktik tu... nak wat aku serba salah la tu... student lain sume tgk aku gak tggu reaksi aku camne... aku wat bdo je.. haha... nak segan watpe.. fees aku baya.... mahal lak tu.. lainla kalau blaja free...

nyata tekaan aku tepat... sbb lps tu beduyun student lmbat sbb abru tau venue baru.. lec tu gune stail sama... mana2 student yg tak tetap pendiriannya goyang la sket sbb kne gertak... hahha... dah bse dah ngn taktik ni... taktik ni hny digunakan oleh tnaga2 pngaja pompuan je.... maklumla.... awak kan dah ade pngalaman ngaja bebudak... uhuk3.... batuk lak...

lps abes klas aku siapkan mana kje tetunggak yang ptut... siapkan esemen yg kne anta pagi tu jgk... kjap je siap... mne tak kjap... tgk solution.. hahahaha.... uhuk3.. batuk lagi... pastu lps anta esemen dgn tenang aku btolak ke pos ofis untuk renew roadtax moto yang dah lama mampos... so dah smggu gak la aku riding dgn roadtax yg dah meninggal... so pgi ni tamatlah diri aku sebagai seorang penjenayah sbb menunggang tanpa cukai jalan.

lps tros ke rumah kawan.. sblm tu aku ada cakap kat die aku nak dtg umah... time kat pos ofis die dah msj.. "berapa punya kejap daaaa ko"...

huhuhuh... lupa lak aku ada pesan kat die yg aku nak dtg japg.. aku balas "jap2.. tgh renew roadtax.. jap g kita winning la sepam dua"... ekceli winning tu nama game bola..

sampai la masa nak solat jumaat... kami lpak2 jap smntara layan maharaja lawak... gelak lagi... epi btol.. jam dah kul 1... gerak la ke masjid uniten solat kat sana.. arini khutbah best sket... nasib baik x cakap pasal buah buahan tempatan... tak pn pasal plkn.. dlu khutbah sgt mnyedihkan... ade ke cakap pasal rancangan ekonomi ke sembilan... tak mnusuk kalbu btol...

lps jumaat aku ade janji dgn abg amruddin.... umo die ni 58... tp aku pggil abg sbb akrab sgt.. mmber silat pn sbenanya... anak murid kanan almarhum.. tujuan kesana sbb nak dikas ngn die pasal forum israk mikraj yang akan berlansung 10 julai nnt... aku lak kne jadi moderator... so hamba yg daif lagi hina yg tak blaja agama dalam2 ni kne la bincang ngn die kan.. ape isi nak disampaikan pada pnonton. pbincangan kami berjalan lancar... takdela lama manapun.. aku ingt lama...

lpas tu kami borak pasal politik... yang paling mnarik bila kami mula borak pasal fahaman. fahaman ni maksudnya luas... maksud fahaman yg aku cuba sampaikan adalah lbh kurang taklik kita pada tuhan... ape maksudnye tu sume... dalam bicara bab fahaman aku sgt suke diskas dgn abg amruddin... byk la kami borak... dari bab syariat sampai la bab hakikat makrifat.. naik berpinar kpala aku... tapi alhamdulillah... terungkai la sikit misteri yang dah belenggu kpala otak aku ni... pikiran aku tggi gak ilmu die ni... nampak slow je.. tapi antara bnd yang wat aku malu bila die ade tny soklan pastu aku jawab salah... tekekeh die gelakkan aku... pastu die gelak die kata aku tak paham lagi... katanya kat point tu byk org konpius.. aku biasanya kalau org gelakkan aku, aku tros tembak blek... tp ngn die lain plak... aku rela digelakkan.... mungkin nakkan ilmu die.

akhir borak kami xdela aku leh ingt sumenye.. tp bertambah la sket kefahaman aku... terkupasla maksud2 syariat, tarekat, hakikat dan makrifat tu... alah... bukan nak jadi alim sgt pn.. macam kata die la... kita leh blaja ilmu engineering sampai phd, sampai master... tp ilmu agama lansung kita xnk blaja tggi2... ni sume ilmu untuk idop.. bila aku pikir balik btol jgk... stadi bagai nak rak... tapi bab makanan roh lansung aku abaikan...

pastu sambung lak borak pasal silat... sambung lagi pasal lambang ahmad muhammad... die pn dah pning pasal aku kuat sgt mngorek dari die.. alamk.. kantoi lak aku try nak korek dari die.... pasal bnd2 ni kne blaja ikut pringkat....

tpi ksimpulannya tu lah.. mungkin ade yg korang xpaham ape yg aku tulis ni.. hahaha.. sbenanya aku pn xpaham.. takdela tak paham lansung... tapi takdela tahkik sgt sampai leh kupas blek ape yg aku dah denga... tp di akhirnya aku capai satu ktenangan... atas moto nak blk rumah aku still terpikir pasal ape yg dibincangkan.... kerdil btol diri kita ni.... pastu makin blaja makin taktau lak tu.... rasa diri makin kosong..

tpi aku syukur dgn takdir yg tertulis atas pjumpaan ni dah bukak mata aku mngenai erti sebnar kenapa kita dihidupkan... byk mentaliti kita hari ni dah rosak.. sbb... byk antara kita dari kcik dah disuruh blaja pandai2.. pastu masuk universiti.. pastu dapt kje bgus2... pastu dapat gaji bsa... pastu umah besa.. kete besa... bini besa.... tpi akhirnya kita lupa tujuan sebenar untuk kita hidup untuk apa... kita lupa yang Allah jadikan kita untuk jadi hamba die... bila sebut perkataan hamba ia bawa maksud kita perlu patuh pada arahan tuan kita tanpa byk soal... tu konsep hamba... tpi kita sibuk isi perot kita ngn makanan2 mewah tpi xisi roh kita dgn makannan2 yg elok untuk die... sedangkan hakikatnya kita adalah roh.. bukan jasad...

cukupla kot aku merepek sampai sni... bab2 ni bsenye orang muda mlas nak denga... biasalah.. darah muda.. pastu kita kan salu disogok dgn "life start at 40"... aaaa tu yg kita dok leka je tu... takpela.. sama2lah kita harap segala urusan dipermudahkankan...